La Gala de Queralt referma la unitat del poble català i mostra solidaritat amb les víctimes dels atemptats

Abel Trulls s'estrena a la Missa Solemne de la Gala i s'encarrega de l'homilia | Els capitans agraeixen el fet de ser un poble solidari i l'actuació dels cossos de seguretat i emergències

08 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:46h
Gala de Queralt.
Gala de Queralt. | Aida Morales
Després d'un 2016 intens, amb la celebració del Centenari de la Mare de Déu de Queralt, la Gala d'enguany ha tornat als llindars de normalitat. Potser, fins i tot, amb menys gent que l'habitual, i tot i que l'església s'ha tornat a veure plena, han faltat berguedans d'arreu, molts dels quals, coincidint amb el pont de l'11 de setembre i la festivitat berguedana, ja han començat el seu cap de setmana. 

La Gala de Queralt, però, ha estat fresca, banyada pel bon temps i optimista. Molts berguedans han optat per pujar a peu, fent una agradable caminada des de la ciutat, mentre que altres han anat omplint la carretera de vehicles, fins poc després de les 11.00 del matí. Ha estat llavors, entre sardanes, quan ha començat la Missa Solemne, un dels actes més multitudinaris de la festa que, aquest any, adopta, a més, un altre sentit ciutadà al vespre, quan l'Ajuntament ha organitzat una vetllada per observar els estels. 

Com ja és habitual, cap regidor de la CUP ha assistit als actes religiosos, tot i que Ivan Sànchez ha fet acte de presència davant del Santuari, i els primers bancals de l'església han estat ocupats pels regidors convergents, com a màximes autoritats, així com també pels d'Esquerra Republicana de Catalunya. No gaire lluny, i oficiant la missa, mossèn Ramon Barniol ha agraït el compromís dels berguedans, acompanyat per mossèn Climent i Former, i pel jove Abel Trulls, que ha llegit l'homilia. 
 

Membres de CDC i ERC, a la Gala de Queralt. Foto: Aida Morales


"Vull agrair a Josep Ramon que el primer any com a capellà m'hagi demanat de venir a predicar el dia de la Mare de Déu de Queralt", ha afirmat Trulls, provinent de Puig-reig. Així mateix, ha recordat la importància del Santuari per a tots els berguedans, ha exalçat la figura de Maria i ha fet una reflexió sobre les renúncies personals, en pro dels altres: "El Santuari de Queralt és per a mols, com casa nostra; pels que vivim fora, Queralt és com un referent". 

Pregàries dels capitans

Però més enllà d'aquí, el discurs polític i d'actualitat ha vingut de la mà de les pregàries dels capitans. Toni López, Vanessa Lois, Josep Tristany, Carme Gámez, Marc Fíguls, Mireia Tarrés, Laura Solsona i Joan Pla han pregat i donat gràcies, cadascun, a aquells aspectes que més els han preocupat durant aquest cicle. Entre aquests, han pregat per les famílies que sofreixen i estan soles, per conservar l'entorn, la cultura i les tradicions del Berguedà, perquè el procés "democràtic i pacífic" acabi amb uns Països Catalans "lliures i solidaris", perquè els infants del món puguin tenir un ensenyament "lliure i de qualitat", per acabar amb qualsevol atac de violència com el que s'ha viscut aquest estiu a Catalunya, i perquè tothom pugui tenir un treball digne. 
 

Vistes de Berga des de Queralt, el dia de la Gala. Foto: Aida Morales


A més, han donat gràcies per ser un poble "respectuós", i també han agraït la tasca dels cossos de seguretat i d'emergències que, en moments difícils com els que s'han viscut durant els atemptats, han treballat conjuntament amb la ciutadania d'una manera eficient i solidària. 

Acte seguit, han donat un detall als seus antecessors, així com també al mossèn Climent i Former, i han anunciat els seus successors. Els nous capitans pel 2017-2018 són Jordi Guilanyà, Judit Serra, Josep Pla, Raquel Serena, Jordi Garra, Montse Sala, Ramon Subirà i Maria Consol Martínez.

La Gala de Queralt ha finalitzat passades les 13.00 hores amb una gran ballada de sardanes. Al seu torn, esportistes, turistes i curiosos observaven l'esdeveniment, mentre que diversos parapents sobrevolaven la muntanya, oferint un magnífic espectacle. 
 

GALERIA DE FOTOS de la Gala de Queralt