La Gala de Queralt de Berga es convertirà en una «gala d'estels»

El dia 8 de setembre es podran veure les estrelles des de Queralt, a través de telescopis i un planetari | L'Ajuntament de Berga impulsa activitats complementàries a les religioses, per tal de donar una visió més àmplia de la muntanya

01 de setembre del 2017
Actualitzat el 02 de setembre a les 20:33h
Roda de premsa de presentació dels actes de la Gala de Queralt.
Roda de premsa de presentació dels actes de la Gala de Queralt. | Aida Morales
La Gala de Queralt que se celebrarà a Berga el proper divendres 8 de setembre tindrà, aquest any, un aire diferent. Més enllà de les activitats religioses habituals, l'Ajuntament de Berga ha volgut complementar aquest dia festiu amb tot un seguit d'actes relacionats amb l'entorn natural i paisatgístic de la muntanya de Queralt. Per això, enguany la Gala de Queralt serà, també, una "gala d'estels", és a dir, un moment on tothom qui ho vulgui podrà observar els estels, planetes i asteroides, ja sigui a través d'un planetari o dels diversos telescopis. 

Els nous actes, ha informat la regidora de Festes, Mònica Garcia, a la roda de premsa que s'ha fet aquest divendres, tenen l'objectiu d'anar més enllà de la tradició religiosa que envolta la Gala. Per això, i tal com també s'està fent en altres festes de la ciutat, l'Ajuntament ha apostar per dotar la muntanya d'una "imatge més completa". "Volíem ampliar les activitats de la Gala i volíem complementar-les amb una perspectiva més àmplia o extra, del que hi havia fins ara", ha explicat. 

A més, també s'ha programat una passejada per l'entorn que donarà la volta al castell, que recorrerà la Font del Bou, la Capella de Sant Joan, el Mirador de Garreta i la Cova de Queralt. Una activitat esportiva que es podrà fer a partir de les 20.00 hores i fins les 23.00 hores, amb un recorregut d'1,7 quilòmetres, i on es recomana portar calçat còmode, roba d'abric, i lot o frontal. 

Observar els estels

L'observació dels estels començarà a les 20.00 hores a la plaça de la Font de Queralt, de la mà de l'empresa Cel Obert, que instal·larà un planetari de 6 metres de diàmetre i 3 d'alçada consistent en una cúpula inflable, on grups de 20 o 25 persones podran anar entrant, per descobrir els misteris i les belleses de l'univers. El planetari estarà obert fins a les 23.00 hores amb caràcter científic, amb imatges en 360º, que mostraran aspectes de l'astronomia i de la ciència, des de les nebuloses fins als meteorits. 
 

Roda de premsa de presentació de la Gala de Queralt. Foto: Aida Morales


Segons ha explicat Montse Rúbio, de Cel Obert, es tracta de projeccions de 20 minuts, aproximadament, on l'univers envolta els participants. "És molt emocionant quasi poder tocar Saturn o les estrelles", ha dit. Tot un conjunt d'elements astronòmics que, posteriorment, també es podran veure amb els telescopis a partir de les 21.00 hores a l'esplanada. 

Gala de tradició

La Gala de Queralt, però, continuarà, també, amb el seu caràcter tradicional religiós. Tal com ha informat el mossèn de Queralt, Ramon Barniol, de bon matí del dia 8 es podrà assistir a la missa que es farà a la cova de la Verge i, a les 11.30 hores, a la que tindrà lloc al santuari, amb els capitans. 

El dia abans, el dijous 7 de setembre, per altra banda, es tornarà a organitzar la vetlla del jovent on, segons ha afirmat, s'espera un considerable nombre de gent. 
Arxivat a