Bagà dona a conèixer el seu llegat medieval

L'Ajuntament creu que la vila té, també, molt encant monumental i d'edificis històrics

Redacció
02 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:55h
Bagà és una vila reconeguda principalment pel seu atractiu natural, ja que és destí d'amants del senderisme i la muntanya. L'Ajuntament, però, creu que a aquest atractiu s'hi ha de sumar també l'encant monumental que té el municipi i per això proposa diversos edificis històrics per tal que visitants i berguedans coneguin el llegat medieval de la vila.  

Un cas és el Santuari de Paller, situat a poc menys de dos quilòmetres de Bagà, en un paratge situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Rodejat de boscos, el santuari és punt de partida de nombroses rutes a través del Parc Natural del Cadí- Moixeró i també lloc de pas del Camí dels Bons Homes.

Una altre monument és la petita església romànica de Sant Joan de l’Avellanet situada entre Bagà i Gisclareny, o l'església de Sant Esteve de construcció gòtica. A l’interior es conserven obres artístiques de diferents èpoques: una creu bizantina de plata, les restes de l’antic altar barroc, i pintures murals neoclàssiques. 

Un altre punt d’interés és el Pont de la Vila, també anomenat Pont Pinós. D’estil medieval i compost per dues arcades, es troba ben a prop de l’antic recinte emmurallat. Al nucli urbà de la vila de Bagà s’hi diferencia clarament la part medieval de la població, construïda sota el Palau dels Pinós. A l’antiga vila dins muralles, hi destaca la Plaça Galceran de Pinós, també coneguda popularment com la Plaça Porxada. Té orígens documentats des del 1233. Es creu que la seva construcció original havia d’anar lligada a la construcció de les muralles.