Lluís Vall: «A Gironella hem aconseguit que cada any s'esperin novetats per la Festa Major»

En aquesta edició augmenten l'oferta d'activitats pels joves | El regidor de Festes agraeix el suport i implicació de totes les entitats de la vila

Cristina Prat
15 d'agost del 2017
Actualitzat el 23 d'agost a les 9:46h
El regidor de Festes de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall.
El regidor de Festes de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall. | Cristina Prat
Gironella ja respira aires de Festa Major. I és que, aquest any, el compte enrere per donar-li la benvinguda es farà més curt de l'habitual, ja que la Festa Major comença un dia abans. El proper dimecres ja s'enceten les activitats coincidint amb Sant Roc, el patró de la vila. Un any més, una de les festes més ambicioses i consolidades del Berguedà aposta per la diversificació i la combinació de modernitat i tradició durant sis dies plens d'actes i propostes de tot tipus. Les novetats? L'augment d'activitats dirigides al jovent i la localització dels actes. Canvis que són benvinguts, segons el regidor de Festes, Lluís Vall, que declara convençut que amb tres anys de govern han aconseguit "crear expectatives i sacsejar" perquè any rere any s'esperi amb ànsia l'arribada de la Festa Major. 

-La Festa Major de Gironella és una de les més potents i consolidades de la comarca. Com es planteja aquest any?

Lluís Vall: Com una Festa Major molt esperada. Portem dos anys creant molta expectativa, hem anat canviant moltes coses que estaven donades per assentat i li hem donat un aire frec amb diferents renovacions. Això ha fet que els nens i els joves en comencin a prendre part i els tipus d'activitat són cada vegada més populars. Durant tres anys de govern hem aconseguit acostumar a la gent als canvis, la gent cada any espera novetats. Hem vingut a sacsejar des de la regidoria. 

- Aquest any els actes comencen un dia abans. Què ha motivat allargar un dia més la celebració, avançant-la al dimecres? 
 

Simplement el fet que el nostre patró és Sant Roc i creia que la festa havia de començar el dia que se celebra Sant Roc. Crec que aquesta ha de ser una tradició que s'ha de mantenir. Antigament sí que començava el divendres, però com que cada dia hi posem més actes sí que es pot allargar. En total seran sis dies de festa.

- La Festa Major s'anuncia com "la festa de la comarca". Què converteix aquesta celebració en un esdeveniment comarcal?

Primer, que és l'únic municipi que no només rep una de les millors orquestres del país, sinó que en rep dues. A més, és una Festa Major pensada per a les famílies, cada dia hi ha actes per a totes les edats. Ja en els últims anys, per exemple, estem potenciant molt la festa major infantil, té actes tots els dies, el seu propi pregó, el seu propi personatge...I el mateix passa amb la festa jove, enguany tenen tres nits dedicades i guanyen també activitats diürnes. 
 

El regidor de Festes de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall, preparant el vestuari del ball de l'Almorratxa Foto: Cristina Prat


- La Festa Major de Gironella es concep com la unió de tres festes majors (infantil, jove i tradicional) en una de sola. Un esperit que segueix ben present...

Sí, totalment. El que fem és aconseguir una programació pròpia per a la festa infantil, la jove i la tradicional. Per tant, la gent s'ha de disposar a sortir al carrer i tots els membres de la família podran gaudir d'algun acte. 

- Un dels objectius que s'ha proposat l'equip de govern és atreure el públic més jove. Com s'aconseguirà? Quines activitats es prepararen?

El públic jove tenia dedicat l'oci nocturn, una cosa que ja funciona. Però cada vegada el hem volgut fer més partícips, un cas és el concurs d'Instagram. Hem buscat activitats com la Holi Dolly que es farà a la plaça de l'Estació. Aquesta any, i per primera vegada, s'instal·larà un gran Taj Mahal inflable, amb canons de confeti i ballarins de bollywood per amenitzar la festa.

Una de les altres activitats que estrenem per a la gent jove és el "Txupinazo i Correbous" amb braus inflables pel nucli històric. Ve a simular una activitat que a molta gent els fa gràcia que són el "San Fermines" però en aquest cas la part animalista queda molt ben respectada perquè els braus són inflables i no deixa de ser una manera festiva de jugar. I això ho hem combinat amb un concurs de penyes, on les famílies o els grups d'amics es poden dissenyar una samarreta per identificar-se durant el transcurs d'aquesta festa. Als guanyadors els hi regalarem un sopar per a tota la colla. L'activitat comptarà amb l'organització per part de set animadors de Pamplona i tres braus inflables. Ells ensenyaran tots els rituals previs, amb els càntics i el "Xupinazo" i després començarà el recorregut. 

- I de cara als més petits què es cou?

La festa infantil canvia d'ubicació, ja que aquesta és la nostra idea, que vagi rotant. Les activitats pels nens es trobaran a la plaça de l'Església, al mateix lloc on hi haurà ubicat el Vermusic amb totes les foodtrucks. Com a novetat, el dissabte hi haurà un espectacle itinerant amb la Cercavila de Nassos, a càrrec de Pepsicolen. 

- Totes les activitats seran gratuïtes?

Ho són el 95%. Les úniques activitats de pagament són als dos concerts que costaran quatre euros cada un, i sis euros els balls. Si hi ha gent que vol assistir als dos concerts i als dos balls pot comprar un abonament de 15 euros. Amb això el que volem és posar facilitats a la gent amb preus populars. Pel que fa l'activitat de Zumba costarà un euro. 
 

El regidor de Festes de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall, preparant el vestuari del ball de l'Almorratxa Foto: Cristina Prat

 

-  Es demostra doncs, que la Festa Major incorpora canvis i es modernitza. Ara bé, la tradició també se seguirà entenent com un element de fons?

Sí, cal seguir amb aquells actes que funcionen per sí sols i que són molt esperats. Un exemple són les havaneres que concentren unes 900 persones o el Festival de Dansa Folkòrica que arriba a la 48a edició.  

- De tots les propostes, destacaria alguna novetat especial o activitat amb què aposta l'equip de govern?

Penso que és el recuperat ball de l'Almorratxa. És l'acte cultural de referència per a nosaltres, ha de ser l'acte que dóna sentit a la nostra festa i més identitàri. La resta són activitats externes del municipi que conflueixen en una festa. El ball de l'Almorratxa va arribar per quedar-se, enguany la ballaran 10 parelles i esperem que continuï consolidant-se. 

- I ja per acabar, en la darrera Festa Major, l'Ajuntament es va comprometre a potenciar espais del nucli històric de la vila força oblidats. Se seguirà amb aquest objectiu enguany?

Sí, la idea és dispersar activitat per tot Gironella. Ara tenim actes a la plaça de l'Església perquè ens interessa potenciar el nucli històric, això ho ha propiciat molt l'ascensor que facilita la mobilitat. A més, el nucli històric és la nostra joia de la corona i el que volem és potenciar que la gent pugi i es pugui anar canviant la disposició dels actes de la festa.