Capturen més de 10.400 crancs invasors durant l'estiu a la Riera de Merlès

ADEFFA ha aconseguit recollir-ne 4.370 en la darrera jornada oberta de captura

Redacció
12 d'agost del 2017
Actualitzat a les 19:54h
Captura de crancs a la Riera de Merlès aquest estiu
Captura de crancs a la Riera de Merlès aquest estiu | ADEFFA
La segona jornada de recollida de crancs invasors organitzada per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) va finalitzar amb la captura de 4.370 animals a la Riera de Merlès. Aquests se sumen als 6.058 que ja es van recollir durant la primera jornada, en què hi van participar 244 persones, repartides en 10 grups. 

El total d'animals capturats durant l'estiu ha estat, doncs de 10.428 examplars. Segons ha informat ADEFFA el nombre de captures augmenta any rere any, tot i que el tamany dels crancs és més petit. La mida mitjana ha estat de 6,5 cm en total, menor que altres anys. 

Pel que fa a la darrera sortida del passat dia 5 d'agost, l'última de l'estiu oberta al públic, es van recollir 4.370 crancs, la majoria d'ells senyals i només tres crancs vermells. Una jornada d'èxit, que va comptar amb 257 participants, 124 dels quals van ser nens, repartits en diversos trams d'aquesta riera protegida, amb l'objectiu de netejar-la d'espècies invasores. 
 

Crancs capturats a la Riera de Merlès durant aquest estiu Foto: ADEFFA


La finalitat d'aquesta activitat que s'organitza des de fa set anys és, principalment, educativa, ja que es vol donar a conèixer el problema dels crancs invasors a Catalunya, que afecten un considerable nombre de rius i rieres. Per això, l'ADEFFA vol conscienciar a petits i grans del perill d'aquests animals, ja que tant el cranc senyal com el cranc vermell són espècies invasores que causen un greu perjudici a l'autòcton, una espècie que es troba en perill d'extinció. Una de les grans problemàtiques relacionades amb aquests crancs és que tenen un índex de posta cinc vegades superior a la dels autòctons. D'aquesta manera, si el cranc originari fa uns 100 ous de mitjana, l'invasor pot arribar als 500.

Campanya de sensibilització als càmpings 

Per complementar la captura de crancs de la Riera de Merlès, ADEFFA ha engegat una campanya de sensibilització dirigida a les persones que estiuegen als càmpings de la zona de la riera de Merlès, per tal d'impedir que les persones i banyistes moguin els crancs invasors dins la mateixa riera o a altres cursos fluvials. La campanya consta d’un tríptic divulgatiu i de diverses xerrades als campistes.