Puig-reig impulsa una ruta turística pel poble inspirada en les corrents d'aigua subterrànies

El consistori presenta, de la mà de Joan Fígols, una nova proposta de caminades per entendre l'arquitectura i determinats valors estructurals del poble

11 d'agost del 2017
Actualitzat a les 19:52h
Un carrer mullat
Un carrer mullat | ND
L'energia que desprenen les corrents d'aigua subterrànies no és palpable, però sí que ha determinat, durant anys, diversos elements arquitectònics i urbanístics. De la mateixa manera que la gravetat hi és, però no es veu, la geobiologia estudia i determina les radiacions d'origen natural o artificial que creen freqüències o camps magnètics que afecten, d'una manera o altra, la vida dels humans. 

Sota terra, doncs, hi ha diverses corrents d'aigua que desprenen ions d'hidrògen que es converteixen en energia, radiació o electricitat, i que les persones que estan al seu damunt poden percebre de manera molt subtil. En aquest àmbit, des de fa segles els arquitectes han tingut en compte aquests aspectes, escollint de manera minuciosa on s'han de construir els edificis públics, les esglésies o els ponts, entre d'altres. Amb voluntat d'aprofitar aquest estudi, i de la mà de Joan Fígols, veí del poble que ha estudiat aquest efecte, s'ha organitzat una nova activitat turística a Puig-reig, que es tracta de passejades innovadores pel terme municipal, per tal de conèixer com aquest s'ha anat construint, a través de la premisa de les corrents subterrànies.

"És una forma de conèixer el poble d'una altra manera", ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Cultura, Jesús Subirats. En aquest sentit, ha remarcat, a partir de setembre es programaran caminades que tindran una durada de prop d'una hora i mitja, on es coneixeran curiositats de Puig-reig, s'analitzarà la seva arquitectura i es desgranaran preguntes concretes com, per exemple, per què una escala té tres trams i no menys, per què té uns metres determinats o per què en una zona hi ha arbres morts: "Un metre aquí o allà pot canviar molt les coses". 

A més, en aquesta caminada, que de moment serà gratuïta determinats dissabtes de la mà de Fígols, es presentaran exemples pràctics per conèixer i saber interpretar aquestes corrents d'aigua. Entre d'altres, per exemple, quan els braços s'ajunten o es mouen sense fer res, ha detallat el regidor, tot des del punt de vista de la física, i fugint de l'esoterisme. De fet, ha precisat Subirats, Fígols s'ha dedicat a estudiar i traçar línies de tot el poble per tal d'estudiar aquest efecte, amb caminades que tindran tres itineraris bàsics. 

"Aquestes caminades no tenen res a veure amb coses esotèriques perquè no ho són, ni molt menys", ha declarat Subirana. No obstant això, ha dit, com a ajuntament es va considerar interessant l'estudi que estava realitzant Fígols, ja que era un "estudi físic" que, fins el moment, encara no potencia cap altre municipi de Catalunya a nivell turístic: "Ens interessa, com a poble, que sigui una cosa més per poder venir a visitar". De moment, les caminades seran gratuïtes per a les persones interessades, tot i que, en un futur, ha dit, possiblement es farà pagar un preu popular, tal com també es realitza amb altres circuits, com ara el dels Templers. 
Arxivat a