El turisme rural del Berguedà, a favor de la recollida selectiva

Diversos usuaris afirmen que no ho sabrien fer "de cap altra manera" i celebren la iniciativa | L'objectiu del Consell Comarcal és revertir les males dades sobre reciclatge a la comarca

ACN/Redacció
11 d'agost del 2017
Actualitzat el 17 d'agost a la 13:17h
Turisme rural al Berguedà.
Turisme rural al Berguedà. | ACN
El Berguedà és una de les comarques amb més cases de turisme rural de tot Catalunya i, alhora, se situa a la cua pel que fa al reciclatge. Per aquest motiu, el Consell Comarcal ha decidit revertir aquesta situació i ha apostat per portar la recollida selectiva a les cases rurals per tal que els seus residents no tinguin excusa per no reciclar. En total, han repartit jocs de contenidors (vidre, envasos, paper i resta) a 60 de les 75 cases que formen part de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, que ofereix 700 places, una iniciativa ben vista pels turistes rurals que, com Isabelle Lémonon i Jérôme Maugey, tots dos francesos, han celebrat la iniciativa. 

En el seu cas, s'allotgen amb les seves respectives famílies a la Masoveria de Vilanova de Sagàs i, tal com han afirmat,  ja estan habituats a reciclar i no ho sabrien fer de cap altra forma. "Venim aquí de vacances perquè ens agrada la natura i volem traslladar la nostra estima als fills. No tindria cap sentit no reciclar", han considerat. A més, que hi hagi fulletons informatius en el seu idioma els ajuda a saber com es fa aquí el reciclatge, que varia una mica de com es fa al seu país. 

Per a aquesta campanya, el Consell ha invertit 30.000 euros en el repartiment de contenidors de vidre, envasos, paper i resta a la majoria de masies que queden allunyades dels punts de reciclatge per tal que la gent que s'hi allotja pugui reciclar i no tingui excusa per no fer-ho. De fet, l'únic que han de fer els clients és separar les seves deixalles i col·locar-les als contenidors, i són els propietaris de les masies els qui s'encarreguen de buidar-los als punts de reciclatge més propers. 

Revertir les males dades de reciclatge de la comarca

La mesura s'emmarca en el conjunt d'actuacions que està impulsant el Consell Comarcal del Berguedà per augmentar el nivell de recollida selectiva de la comarca, que és un dels més baixos de Catalunya, ja que no arriba ni al 30%. 

L'ens comarcal té previst presentar en els propers dies dues campanyes més encaminades també a millorar la recollida selectiva a la comarca. Una està adreçada específicament als càmpings del Berguedà, i l'altra és la recollida orgànica per a grans productors de Berga. A més, en les properes setmanes, el Consell Comarcal posarà en marxa un web a través del qual s'oferirà informació per millorar el reciclatge.