El Govern crea una comissió per coordinar polítiques contra el despoblament rural

El nou ens treballarà per avançar cap a un sector públic descentralitzat, racional i proper a la ciutadania

Redacció
20 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:11h
Municipi de Vallcebre
Municipi de Vallcebre | ADBerguedà.
El Govern ha aprovat la creació de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que serà l’encarregada d’avaluar la situació actual de despoblament d’algunes zones rurals de Catalunya i d’impulsar la coordinació i priorització de les polítiques en els diferents àmbits de govern, per tal de reduir els perjudicis causats arran del desequilibri demogràfic i territorial del país.
 
L’evolució demogràfica a Catalunya, des del segle XIX, mostra una pèrdua contínua de pes demogràfic i econòmic de les comarques interiors en benefici de l’entorn de Barcelona i el litoral. Aquesta concentració de població a les zones urbanes del litoral es contraposa al fet que el 90% del territori restant és rural. A més, el despoblament té causes i conseqüències desiguals a les diferents comarques de Catalunya, per la qual cosa cal definir polítiques específiques per a cadascuna, per poder adaptar millor les accions a la realitat de cada territori.

Entre d'altres, les funcions d'aquesta nova Comissió han de ser les d'impulsar un espai de debat i reflexió en determinades zones de Catalunya, per tal que les administracions, entitats i experts elaborin una diagnosi de cada cas; coordinar l'elaboració d'un informe en què s'avaluï la situació actual de despoblament d'algunes zones rurals i es proposin mesures concretes; i impulsar una línia de treball sobre polítiques d'igualtat a les zones rurals. 
 
Aquesta Comissió també ha d'impulsar, segons han informat, una proposta per millorar la coordinació i la cooperació interadministratives entre tots els nivells de l’Administració pública que actuen a les zones rurals de Catalunya, que ajudi a avançar cap a un sector públic descentralitzat, racional i proper a la ciutadania, a l’abast també dels pobles més allunyats i amb menys població.