Editen un llibre per explicar i difondre l'essència de la Fia-faia

Xavier Pedrals i Manel Escobet realitzen un treball informatiu i fotogràfic que pretén ajudar a entendre la festa de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola

Redacció
03 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:06h

Portada del llibre.


La Fia-faia és una de les festes característiques del Nadal al Berguedà. Malgrat que queda reclosa en els dos municipis que la celebren, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, la seva transcendència ha superat les fronteres internacionals i, farà dos anys, va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, conjuntament amb la resta de falles dels Pirineus. Davant d'aquesta situació, l'arxiver del Berguedà i historiador Xavier Pedrals i el fotògraf Manel Escobet han decidit posar llum sobre la festa, amb l'objectiu d'explicar-la i ajudar a la seva difusió, tant a la comarca, com de cara enfora. 

Amb aquesta voluntat s'ha editat el llibre "Fia-faia, la festa de falles nadalenca", que es presentarà aquest proper dissabte 5 d'agost a Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, amb la introducció d'Albert Villaró, fallaire d'Andorra, que ha guanyat diversos premis literaris. 

Aquest llibre, que inclou text i 90 fotografies completament lligades al contingut, busca explicar la història d'una festa gairebé desconeguda a les muntanyes de l'Alt Berguedà, que conserva màgia i particularitats. Un "ritus excepcional", destaquen els autors, que s'ha mantingut al llarg del temps, i que anuncia el solstici d'hivern. La nova publicació vol ser una guia per posar a l'abast dels ciutadans tota aquella informació d'interès sobre la festa. Per això, es divideix en tres parts. En la primera s'explica la Fia-faia i les seves etapes. En la segona, es fa un repàs històric de la seva evolució i, finalment, s'apleguen tota una sèrie de lectures recomanades. 
Arxivat a