Joan Ferrer enceta un llenç en blanc per exposar l'artista pur i «sense por» al Konvent

Desenes de persones s'apropen a Cal Rosal per veure l'inici d'una exposició diferent i en continuada construcció de l'emblemàtic pintor berguedà | Metrinova V2 crea les primeres sinergies amb l'artista, a través de la música

30 de juliol del 2017
Actualitzat el 31 de juliol a les 12:42h
El pintor berguedà Joan Ferrer, en la inauguració de l'exposició al Konvent.
El pintor berguedà Joan Ferrer, en la inauguració de l'exposició al Konvent. | Jordi Plana
Joan Ferrer és pintura, i la pintura ha fet Joan Ferrer. Aquest ha estat un dels missatges que s'ha transmès, entre el blanc i el color, aquest dissabte durant la inauguració de l'exposició sobre Ferrer, eminència berguedana en el món de la pintura, que ha decidit despullar-se en essència. D'aquesta manera, Ferrer no ha realitzat una exposició dels seus quadres, sinó que ha presentat la seva persona, ja als 80 anys, com un activista cultural que, encara ara, continua estudiant per revolucionar aquest art. 

Ferrer ha encetat un gran llenç en blanc situat en una de les sales d'exposició del segon pis del Konvent, i ho ha fet sense por, amb l'habilitat de qui embruta un quadre sense pensar, i la destresa de qui visualitza, en pocs segons, fins l'últim detall. La música en directe l'ha acompanyat, i desenes de persones s'han acostat per veure l'inici d'una obra en creació, que el pintor anirà realitzant durant tot el més d'agost. 

Per a Ferrer, segons ha explicat a NacióBerguedà, la figura de pintor "es fa", i tal com es podrà llegir durant els propers dies en una entrevista a aquest mitjà, "el pintor, si no és un artista, no és pintor". En aquest punt, ha volgut deixar molt clar que l'artista ha d'aprendre a ser agosarat i atrevir-se "amb tot", i això no vol dir ser més o menys trencador, sinó intel·ligent i sensitiu, per tal de saber donar l'enfocament propi a l'obra. 

Aquesta és la filosofia que, en l'última etapa de la seva vida, Ferrer intentarà difondre des del Konvent, encoratjant els artistes catalans a donar un pas més, tot fixant-se en un exemple que, malgrat les imperfeccions ("jo ara ja puc ser passat de moda", reconeix), segueix dempeus, construint i destruint, perquè la pintura és, segons ha defensat, part de la vida.

Per això, ha manifestat, al Konvent ha volgut presentar una exposició diferent, en què ell mateix s'exposa, s'obre i es tanca, i mostra, per sobre de tot, la seva essència i la part més íntima d'ell mateix, en un entorn que aprofita per exemplificar, d'una altra manera, quadres que no ho són, i obres vives o en construcció, des de l'art més visceral.
 

Concert de Metrinova al Konvent. Foto: NacióBerguedà


L'exposició va tancar amb el concert de jazz de Metrinova V2, el primer dels concerts que ompliran el mes d'agost. De manera paral·lela a l'obra de Ferrer, que continuarà prenent forma durant els propers caps de setmana, també es podrà veure les actuacions de Carles Viarnès (6 d'agost), Trilitrate + Sara Fontan (9 d'agost), Oreka TX amb Harkaitz Martínez de San Vicente i Javier Olaizola (12 d'agost), Celeste Alías i Núria Andorrà (13 d'agost), Anur i Nään (19 d'agost) i Big Ok (26 d'agost), que generaran sinergies amb el pintor, acompanyant-se, mútuament, en el camí de la creació artística.