Boscos

Subhasten 19.200 tones tones de fusta de boscos del Berguedà

La tala millora la biodiversitat, permet que els arbres continuïn el seu creixement, facilita l'accés de la fauna i millora el cicle de l'aigua

per NacióBerguedà, ACN, 24 de juliol de 2017 a les 18:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va treure a subhasta aquest mes de juny fins a 76.065 tones de fusta dels boscos catalans que suposen un import de licitació de 2.676.270,67 euros. En la subhasta hi entra fusta dels boscos de la Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Solsonès, Segrià i Berguedà.

Amb aquesta tala, segons el Departament, es millora la biodiversitat, es permet que els arbres segueixin el seu creixement, es facilita l'accés de la fauna i es millora el cicle de l'aigua. A més, ha indicat, tot es fa seguint una gestió forestal sostenible.


El DARP utilitza dos sistemes per a subhastar la fusta, el que s'anomena en peu, en el qual es marquen els arbres del bosc que es volen tallar i els rematants visiten el bosc per veure la fusta que es subhasta. D'aquesta manera, les serradores o els interessats són els que assumeixen els treballs d'extracció i transport d'aquesta fusta. L'altre sistema s'anomena fusta en producte, en aquest cas és el Departament l'encarregada de tallar els arbres, fer la neteja, el transport, portar-los a la serradora i vendre la fusta com un producte final.

En la subhasta que va fer a a Alp (la Cerdanya) es van posar a la venda 29.063 tones de fusta en peu provinent de boscos municipals gestionats per la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. De fusta en producte se'n van subhastar 19.296 tones de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, 2.226 tones del Consell Comarcal de Cerdanya i 22.185 tones de Forestal Catalana SA.

La comarca que més fusta aporta a la subhasta és el Berguedà amb 19.200 tones, seguida de la Cerdanya amb 15.500 tones de fusta, l'Alt Urgell en subhasta 9.000 tones, el Pallars Jussà 8.200 tones, el Pallars Sobirà 7.800 tones, l'Alta Ribagorça 7.000 tones, el Solsonès 1.900 tones, el Segrià 1.000 tones, la Garrotxa i Ripollès 800 tones cadascuna i Noguera i Osona 200 tones per comarca.

 

Participació