La tradició i l'aigua es retroben a Berga durant la festa dels Elois

Enguany s'han ampliat les activitats del dissabte | Una seixantena de cavalls i rucs desfilen al seguici del diumenge

Cristina Prat
23 de juliol del 2017
Actualitzat el 24 de juliol a les 12:49h
Festa dels Elois aquest diumenge
Festa dels Elois aquest diumenge | Cristina Prat
L'aigua i la tradició han tornat a ser, aquest diumenge, les protagonistes indiscutibles de la festa dels Elois de Berga. Una celebració que s'ha viscut sota la inestabilitat de la boia matinera i el sol tímid que s'ha deixat veure al Berguedà. Tot i el temps poc assolellat, la disbauxa que caracteritza la festa no hi ha faltat; sorpreses, rialles, bromes i revenges han omplert el nucli antic de la ciutat durant tot el matí. 

El so dels trabucs ha ressonat i despertat als berguedans aquest diumenge a primera hora del matí. A partir d'aquest moment, desenes de veïns, grans i petits, s'han bolcat als carrers des dels balcons i finestres amb galledes i mànegues plenes d'aigua. Aquests han anat ruixant les persones que passejaven pel carrer, així com la desfilada dels animals, que ha sortit de la Font del Ros i ha recorregut bona part del centre històric de la ciutat. Com ja és costum, durant el seguici els més despistats o els turistes, també han estat l'objectiu de les galledes d'aigua que rajaven des dels balcons.

A les 10.00 del matí, el seguici format per una seixantena de rucs, cavalls i mules ha passat per la plaça de Sant Pere i, d'una manera simbòlica, s'ha realitzat la benedicció dels animals. Com no podia ser d'altra manera la festa ha servit un altre any per mantenir viva la memòria de l'antiga feina dels traginers, o d'altres oficis antics com els argenters i els ferrers. La festa també rememora  la important tasca que tenien els animals a l'hora de fer les feines de transport i del camp.
 

Festa dels Elois aquest diumenge Foto: Cristina Prat


Cap al migdia la festa dels Elois ha seguit amb l'escenificació de la boda típica de l'Alt Berguedà, una representació que realitza l'Agrupació Teatral La Farsa, i que recrea tots els passos que es donaven en aquest cerimonial. Entre aquests, el fadrí ha entregat el ram a la núvia a Ca l'Andreu Borràs, i també s'ha pogut veure la desfilada de al futura esposa al llarg del carrer major fins arribar a l'església de Sant Francesc. 
 

Festa dels Elois aquest diumenge Foto: Cristina Prat


Un cop acabada la missa i repartits els tradicionals panellets, la celebració s’ha traslladat a la plaça de Sant Joan on s’ha dansat el ballet de Déu o de l’Adéu. Per acabar la festa, a les 13.00 hores  la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga ha acollit el lliurament de les ferradures d’or, argent i bronze per part de la Junta Conservadora de la festa. 

Més activitats el dissabte

Enguany, per primera vegada, es fa celebrar una una recreació teatral prèvia al casament: “El rapte de la núvia”, organitzada per La Farsa. En aquest, una comitiva d’amics del nuvi es va dirigir a casa dels pares de la núvia, situada al carrer Major, número 16 i va ser traslladada a ca l’Andreu Borràs, al carrer Buxadé, on els amics del nuvi la van vetllar simbòlicament durant tota la nit.

Després del segrest de la núvia es va celebrar la “Festa de comiat de solters” a la plaça de Sant Pere. L’oferta d’activitats lúdiques es va veure ampliada amb el sopar popular i les actuacions musicals de PD Nanfu&SalasXic i Antídot. 

Amb l'augment d'activitats programades pel dissabte, la festa s'ha estès durant tot el cap de setmana, fent lluir així una de les festes més nostrades i antigues del Berguedà. 

 

Festa dels Elois aquest diumenge Foto: Cristina Prat
 

Festa dels Elois aquest diumenge Foto: Cristina Prat
 

Festa dels Elois aquest diumenge Foto: Cristina Prat

Arxivat a