Tots els municipis del Berguedà implantaran un nou sistema de gestió de residus el 2018

La nova gestió de les escombraries s'aplicarà després de valorar dues proves pilot a l'Alt i Baix Berguedà | David Font alerta que, si no es fa res, el rebut de les escombraries augmentarà considerablement

19 de juliol del 2017
Actualitzat el 20 de juliol a les 10:15h
Reunió del Consell d'Alcaldes del Berguedà a Bagà.
Reunió del Consell d'Alcaldes del Berguedà a Bagà. | Aida Morales
Tots els municipis del Berguedà han acordat que aniran "a la una", per tractar la disminució de residus a la comarca i afavorir, d'aquesta manera, el reciclatge. Així ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda el president del Consell d'Alcalde, David Font, després de la trobada de tots els batlles que s'ha realitzat a Bagà. Una reunió on s'ha debatut, principalment, els objectius de la comarca per revertir les males dades de recollida selectiva i el futur de la gestió dels residus del Berguedà. Entre altres motius, ha remarcat Font, perquè si no es fa res, el rebut de les escombraries pujarà gairebé 20 euros en pocs anys. 

Arran d'aquesta reunió, doncs, s'ha establert que els quatre municipis que tenien la recollida de residus pel seu compte (Gironella, Puig-reig, Olvan i Casserres) se sumaran a la iniciativa conjunta promoguda pel Consell Comarcal, així com també ho farà el municipi d'Avià, que fa uns dies havia manifestat la voluntat d'autogestionar-se aquest aspecte. Amb el nou model, doncs, s'aplicaran unes característiques diferents i específiques de recollida per a cada municipi, que aquest estudiarà, analitzarà i valorarà amb diferents agents, per posar-la a la pràctica entre el segon i tercer trimestre del 2018. 

Abans, però, es posaran en marxa dues proves pilot, en què s'estudiarà la viabilitat de diferents tipus de recollida, en funció de diversos municipis. La primera es farà a Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola i la Pobla de Lillet, mentre que la segona s'aplicarà al Baix Berguedà, als municipis d'Avià, Cercs i possiblement Capolat. En aquests casos, es valorarà el sistema de porta a porta, ja sigui parcial o total, les illes ecològiques, el model mixt o les illes de reciclatge amb clau electrònica. Aquestes últimes són una de les novetats que es preveuen implantar al Berguedà, illes tancades de contenidors, on cada ciutadà podrà accedir a través d'una clau unipersonal. 

Ara, ha especificat Font, els municipis ja poden començar a treballar a partir d'aquest "punt zero" de consens sobre el reciclatge i la gestió dels residus. Per la seva part, però, també s'haurà de començar una important tasca de pedagogia i informació, que conclogui amb una major implicació de la ciutadania en la transformació d'una comarca, avui dia, amb uns nivells de reciclatge molt baixos. 

Pagament per generació

Una de les particularitats d'aquest model és el "pagament per generació", ha precisat el president del Consell d'Alcaldes. En aquest, paga més qui més genera i, per tant, això dóna eines als ajuntaments per presentar bonificacions o penalitzacions, als ciutadans. En altres paraules, ha indicat, és el poder de "decidir com afecta el reciclatge al rebut de les escombraries". 

Aplicar aquest nou model, però, no tindrà una afectació directa en les butxaques dels ciutadans, ha volgut aclarir Font. La inversió serà de prop de tres milions d'euros l'any, que assumirà l'empresa o empreses que hagin guanyat el concurs, segons l'estudi realitzat. La inversió, però, es preveu compensar amb l'estalvi.