Els municipis del Berguedà s'acullen a una línia de subvencions per camins públics locals

Berga i Sant Jaume de Frontanyà són els únics municipis que no concorren a les ajudes dels departaments de Governació, Territori i Agricultura

24 de juliol del 2017
Treballs d'asfalt d'un camí.
Treballs d'asfalt d'un camí.
Tots els municipis del Berguedà, a excepció de Berga i Sant Jaume de Frontanyà, el més gran i el més petit, respectivament, s’han acollit a una línia de subvencions dels departaments de Governació, Territori i Agricultura per a inversions en camins públics locals per al període 2018-2020. Prop de 30 milions d'euros que el Govern ha posat a disposició dels ajuntaments de Catalunya, per tal de millorar la cohesió territorial, garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. Unes ajudes, han indicat, que també responen a la voluntat de donar suport als petits municipis, que són els que presenten més dificultats per poder dur a terme aquest tipus d'actuacions. 

En el cas del Berguedà, tots els pobles hi han optat amb diversos projectes, amb un pressupost global que no pot superar els 50.000 euros. En conjunt, actuacions en camins d'accés a nuclis o habitatges disseminats, o bé camins de titularitat municipal que portin a explotacions agràries i ramaderes, i punts d'interès turístic o paisatgístic. En aquest cas, hi podien optar els municipis de muntanya sense límit de població, els municipis amb població inferior a 5.000 habitants, els que són capital de comarca amb una població inferior a 20.000 habitants, els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau de l'Aran.

Pel que fa a Berga, ha explicat a NacióBerguedà el regidor d’Urbanisme, Oriol Camps, no s’hi ha optat, ja que aquesta subvenció suposava avançar els diners, a banda d’iniciar una actuació que s’hauria de completar amb diners municipals, sense saber de quan seria l'ajuda. En aquest punt, Camps ha recordat que el màxim són 50.000 euros, però depenent de quan es donés, potser s’hi hauria d’haver acabat renunciant. Per contra, ha explicat, sí que s’utilitzarà, finalment, una altra subvenció, aquesta vegada de la Diputació de Barcelona, per tirar endavant el projecte, que consistia en arreglar el camí que va des del Polígon de la Valldan fins a la carretera de Sant Llorens de Morunys. 

A banda, ha explicat el regidor, a grans trets els diners de la subvenció també s’haurien d’acabar avançant des de l’Ajuntament, ja que la Generalitat acostuma a pagar a “anys vista”. “Qui va bé de tresoreria no hi renuncia, però nosaltres, o hi renunciem, o hem de posar-hi una morterada”, ha declarat. Per això, ha dit, aquestes ajudes haguessin portat “més problemes que beneficis".