Els Elois de Berga incorporen un sopar popular, el rapte de la núvia i una festa dissabte al vespre

La regidora Mònica Garcia espera que els Elois es converteixin en una festa "més completa" i transversal | La Farsa explica que dissabte a la tarda s'asseguraran que la núvia no s'escapi, i que a la nit faran un comiat de solters

18 de juliol del 2017
Actualitzat el 19 de juliol a les 10:50h
Roda de premsa de presentació dels Elois a Berga.
Roda de premsa de presentació dels Elois a Berga. | Aida Morales
Com cada any al mes de juliol, Berga se submergeix, durant un cap de setmana, en l'antiga tradició dels Elois, una festa que recorda la feina dels traginers i l'hàbit de beneir els animals. Tradicionalment, aquesta festa s'encara des del record, amb desenes de rucs, mules i cavalls que passegen pels carrers de la capital berguedana i es remullen, reproduint com era antigament la festa. Aquest any, però, els Elois es volen reinventar, i amb la col·laboració de diverses entitats, l'Ajuntament de Berga ha presentat una festivitat diferent, molt més participativa i transversal, que comptarà amb diverses novetats. 

"Entre les entitats i l'Ajuntament fem créixer la festa, volem fer-la el més transversal que sigui possible i ampliar-la a tots els públics", ha explicat la regidora de Festes, Mònica Garcia. Per això, s'ha nodrit el cap de setmana de tot un seguit d'actes, que com a novetat principal tindran el nou enfocament del dissabte, amb un sopar popular i festa a la plaça de Sant Pere. 
 

Roda de premsa de presentació dels Elois de Berga. Foto: Aida Morales


El sopar, han explicat, anirà a càrrec de la Penya Boletaire, i constarà d'un entrepà de pinxo amb beguda, que tindrà un preu de 4 euros, si es compra el tiquet de manera anticipada a l'Oficina de Turisme, o 5 euros al moment. Durant el sopar, els PD Nanfu&Salasxic seran els encarregats d'ambientar la nit, fent una aposta pels grups i músics berguedans, ha precisat la regidora, que continuarà amb un concert d'Antídot. 

Els encarregats de gestionar el servei de barra seran els membres de la Bauma dels Encantats, que vetllaran per una "festa lluïda a la nit", que també comptarà amb els Gegants de l'entitat. A més, durant la festa també s'aprofitarà per incloure una altra de les novetats d'enguany, que serà el protagonisme dels nuvis, a través del format de comiat de solters. 
 

Remullada posterior a la roda de premsa de presentació dels Elois de Berga. Foto: Aida Morales


El rapte de la núvia

Per ampliar més els actes relacionats amb el casament típic berguedà, la Farsa començarà l'espectacle dissabte a la tarda quan, cap a les 20.30 hores, una comitiva arribarà a la casa número 16 del carrer major per anar a buscar la núvia, que estarà al balcó amb els seus pares. A partir d'aquí, començarà el rapte, per tal de vetllar-la durant tota la nit i evitar que s'escapi i defugi del casament.

Una vegada s'hagi pogut agafar la núvia i assegurar que es casarà, se la portarà a una altra casa del centre històric del poble i "si es porta bé", han bromejat des de la Farsa, se la deixarà participar en el comiat de solters de la nit. 
 

Ajuntament i entitats participants en els Elois de Berga es remullen després de la roda de premsa. Foto: Aida Morales


Els Elois tradicionals, però, ja hauran començat dissabte a les 12.00 del migdia, amb el tabaler que, acompanyat per la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, farà la passada per anunciar l'arribada d'aquesta. A les 19.00 hores, el tabaler, banderer i els administradors de la ciutat, acompanyats per la Cobla Ciutat de Berga iniciaran la passada per diversos carrers, per acabar a la plaça de les Fonts. A les 19.30 hores, a més, a la plaça Viladomat hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu, amb l'organització de l'Agrupació Sardanista Cim d'Estela. 

Ja diumenge, la festa començarà a les 9.00 del matí amb salves de trabuc a càrrec de la Colla de Trabucaires de Berga al castell de Sant Ferran i, a la plaça de la Font del Ros, la sortida dels cavalls i dels rucs. Seguidament, a les 10.00 del matí es farà la benedicció dels animals a la plaça de Sant Pere i, cap a quarts d'onze, el casament típic de l’Alt Berguedà en què el nuvi acudirà a l’església de Sant Francesc des de l’antiga casa Bartrina i la núvia sortirà de ca l’Andreu Borras, al carrer de Buxadé, per dirigir-se al temple. En acabar, a la plaça de Sant Joan es dansarà el ballet de Déu (o de l’Adéu), amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral La Farsa, i es farà l'acte d'entrega de ferradures a la Sala de sessions de l'Ajuntament. La cloenda de la festa serà amb un ball popular de Dolfi i Fermí a la plaça de la Font del Ros. 
 

Remullada a la regidora de Festes, Mònica Garcia. Foto: Aida Morales

 

Remullada posterior a la roda de premsa de presentació dels Elois de Berga. Foto: Aida Morales

Arxivat a