El Grup de Defensa de l'Escola Pública de Berga es posa al costat de la CUP en el debat sobre les alces

L'agrupació de pares, mares i professionals de l'educació afirmen que la moció aprovada per CDC, ERC, ICV i el PSC "perpetua la desigualtat entre escoles públiques i privades concertades"

Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 9:58h
Una aula d'escola.
Una aula d'escola. | Arnau Urgell
El Grup de Defensa de l'Escola Pública de Berga ha volgut manifestar, a través d'un comunicat, el seu suport explícit a l'equip de govern de la CUP, en el debat obert sobre els serveis que es presten a les escoles concertades. En aquest punt, han afirmat, estan en contra de la moció aprovada en el darrer ple municipal pels grups de CDC, ERC, ICV i el PSC per finançar les alces a les concertades i per incloure-les, també, en el projecte dels Superfilharmònics. 

"Ens preocupa la demagògia feta sobre aquesta qüestió, ja que el debat no és si els nens i nenes de l'escola concertada han de rebre determinats serveis, sinó qui finança aquest serveis", han recordat. Sobre això, han remarcat, la concertada és una escola privada que gaudeix d'uns diners extres de les quotes que paguen les famílies. Aquesta, han remarcat, "té suficients fonts de finançament pròpies, a diferència de la pública, per assumir les despeses d'aquestes activitats o mobiliari" que, en el cas de les alces, seria d'uns 16 euros en el 25% d'aquestes. 

Per això, han indicat, els "decep" i "preocupa" que s'hagi aprovat aquesta moció perquè, lluny de treballar per la igualtat en l'educació, diuen, "perpetua la desigualtat entre escoles públiques i privades concertades", on ja existeix una distinció notable: "Només cal observar la diferència d'equipaments i instal·lacions que existeix entre unes escoles i les altres per adonar-nos que demanar igualtat no sempre és sinònim de justícia". 

I és que, tal com diuen, cal tenir present que l'escola concertada és de titularitat privada, però finançada amb fons públics, amb un sistema de quotes a les que no tothom pot accedir. Un doble finançament, doncs, que "genera un greuge amb l'escola pública", i que fa que l'única manera d'aconseguir igualtat sigui la de "destinar els diners i recursos públics a qui té menys".

Sobre el vot favorable a la moció de tots els partits de l'oposició, el Grup de Defensa de l'Escola Pública considera que és incongruent amb la votació del passat 14 de gener del 2016, quan ERC, ICV i el PSC van votar a favor de destinar els fons públics a l'escola pública i anar reduint el finançament a al privada i concertada. "Aquest canvi sobtat de posició només es pot entendre per algun interès que no tingui a veure amb l'educació, creant-nos així una major desconfiança", han declarat. 

Respecte del projecte dels Superfilharmònics, pivotat per l'Escola Municipal de Música de Berga, es tracta d'un programa perquè els nens tinguin l'oportunitat de fer música i es garanteixi aquesta igualtat d'oportunitats. Per contra, han afirmat, els interessos de la concertada "són privats i busquen obtenir beneficis a costa de l'alumnat", de manera que, si volen participar en els Superfilharmònics, ho poden fer pagant el seu cost: "Una cosa és beneficiar-se i l'altra és aprofitar-se". 
Arxivat a