pi de les tres branques

L'aplec del Pi de les Tres Branques es mantindrà tradicional i l'Ajuntament descarta un festival

El regidor Xavier Raja espera unes 500 persones a l'acte d'aquest proper diumenge 16 de juliol | El Pla de Campllong es tornarà a omplir de política i catalanisme, en una jornada que comptarà amb diversos actes polítics

per Aida Morales , 12 de juliol de 2017 a les 06:00 |
Pi de les Tres Branques | Aida Morales.
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'aplec del Pi de les Tres Branques encetarà la segona meitat de juliol, com cada any, sense massa canvis i de manera totalment tradicional. Així és com s'ha configurat aquesta diada per al 2017, malgrat que l'Ajuntament de Castellar del Riu havia anunciat, l'any passat, la seva voluntat de reformular-lo i convertir-lo en un petit festival. El proper diumenge 16 de juliol, doncs, el Pi de les Tres Branques es tornarà a rodejar de catalanitat, i malgrat que no s'esperen grans multituds, des del consistori preveuen l'assistència d'unes 500 persones. 

Segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor encarregat de l'àrea, Xavier Raja, l'aplec s'encararà "en la línia d'altres anys". El problema i la principal dificultat per canviar el format, ha detallat, és que el Pi es troba en un terreny particular. "Fins que no s'hagi realitzat la modificació del POUM, no podem disposar d'una cosa que no és nostra", ha aclarit. Per això, i tot i que s'havia debatut i analitzat la possibilitat de modificar-lo i, per tant, atraure més jovent, això no serà possible, si més no, enguany. 


L'any passat, unes 500 persones van assistir als actes de reivindicació política del Pi Vell i el Pi Jove. Una quantitat de gent, ha recordat Raja, que ja és habitual, i que lluny de provenir de la comarca, sobretot ve de fora, aprofitant l'oportunitat de passar un dia a la muntanya. A més, ha indicat, la coincidència amb els mesos d'estiu no ajuda a l'afluència de gent, així com tampoc el cansament polític de la ciutadania: "Per molt que tinguem el referèndum al caure, en aquestes dates la gent acostuma a marxar". 

Actes tradicionals


L'aplec del Pi de les Tres Branques començarà a les 8.00 del matí amb un servei de bar i esmorzars al Pla de Campllong. Durant tot el matí, a més, hi haurà un servei de bus gratuït d'anada i tornada del Centre Cívic al Pi, amb un bus, també, a les 9.00 del matí des de Berga. No serà fins a les 10.00, però, quan començaran els actes de la diada, amb la cercavila "Al bes de l'alba", acompanyada pels Trabucaires de Castellar del Riu. 

A les 11.00 hores hi haurà l'acte patriòtic al Pi Vell amb galeig de salves d'honor, l'arribada del Rei Infant Jaume I amb la seva cort, la lectura del poema "Lo Pi de les Tres Branques" de Mossèn Jacint Verdaguer i l'ofrena floral a l'arbre monumental. Seguidament, diversos parlaments ompliran de sentit polític l'acte, que finalitzarà amb el Cant dels Segadors i una ballada de sardanes. A les 13.00 hores, per altra banda, serà el torn dels parlaments al Pi Jove, hereu del Pi Vell, que l'esquerra independentista va agafar com a símbol i emblema durant els anys 80. Finalment, a les 14.30 hores hi haurà un dinar de germanor amb arrossada popular al Centre Cívic. 

S'accentua la vigilància

Malgrat que darrerament no hi ha hagut més atacs als dos arbres, els Mossos d'Esquadra han incrementat la vigilància durant els dies previs a l'aplec, segons ha explicat el regidor de Castellar del Riu. La policia catalana, de fet, ja realitza un mínim de dos patrullatges al dia en aquests entorns, un fet que ha ajudat a dissuadir els possibles agressors. 

"Toquem fusta; de moment la cosa està tranquil·la", ha declarat Raja. No obstant això, ha dit, encara es desconeix l'autoria dels atacs dels passats anys, i tampoc s'ha pogut avançar amb altres sistemes de seguretat en la zona, com ara les càmeres de seguretat. 

 

Participació