Les primeres sortides per caçar tortugues mossegadores al llac de Graugés finalitzen sense èxit

L'organització ADEFFA alerta del perill d'abandonar animals exòtics al medi ambient

10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:21h
Un exemplar de la tortuga
Un exemplar de la tortuga | ACN
Les primeres prospeccions per caçar les tortugues mossegadores (Chelydra serpentina) que es van detectar al llac de Graugés han finalitzat sense èxit, per part de l'entitat especialitzada en la recuperació i conservació de la fauna salvatge ADEFFA. Així ho ha explicat aquesta organització a NacióBerguedà, després de realitzar una primera sortida de camp a finals de maig, en què no es va poder trobar cap exemplar. Durant els propers mesos, han indicat, l'entitat té previst programar més sortides, ja que es tracta d'un animal potencialment perillós i gens habitual en aquests entorns.

Les prospeccions es van realitzar amb la col·laboració i consentiment de l'Ajuntament d'Avià i el Cos d'Agents Rurals, i amb les autoritzacions pertinents del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb l'objectiu de saber quines espècies de tortugues exòtiques o invasores s'havien alliberat de forma il·legal a l'estany, i per tal de retirar el màxim nombre d'exemplars possibles. 

L'objectiu era estudiar-ne les característiques i l'entorn, així com capturar-ne algun exemplar, tot i que les actuacions no es van poder portar a terme amb èxit. No obstant això, un dels fets més importants per a ADEFFA és fer especial èmfasi en la sensibilització vers el problema. Tal com han recordat, les persones que compren una tortuga d'aigua en una botiga "no haurien d'alliberar mai l'animal al medi", un fet que es considera una "irresponsabilitat", ja que les tortugues d'aigua de Florida o altres espècies exòtiques poden suposar un "greu problema pel medi ambient", ja que desplacen i depreden la fauna i flora autòctona i, a més, poden suposar un risc per a la salut, ja que mosseguen i poden causar lesions importants, a banda que algunes són portadores de malalties, com ara la salmonel·la. 

En el cas de les tortugues detectades a Avià, amb un ràpid moviment de cap poden realitzar mossegades considerables. De fet, una mossegada d’aquest animal pot amputar un o varis dits de la mà, ja que la seva boca és com un bec dur que, al mossegar, pot arribar a tallar els ossos.
 

La tortuga mossegadora que s'ha capturat a prop de l'Estany de Banyoles aquest juliol Foto: ACN