El Berguedà, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà comencen el Festival Càtar del Pirineu

El festival ha engegat a Bagà i finalitzarà a Àneu, al Pallars Sobirà el 26 d'agost

Redacció
10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:42h
Música càtar.
Música càtar. | ADBerguedà
Les comarques del Berguedà, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà han tornat a engegar, aquest estiu, el seu ja tradicional festival per rememorar el camí que els Bons Homes van realitzar per aquestes terres. És en el XXII Festival Càtar del Pirineu català, on intervenen una desena de municipis, i que es va iniciar amb diverses actuacions en paral•lel a Bagà i al Prullans (la Cerdanya) el passat cap de setmana. 

Durant els mesos d’estiu, el festival passarà per les poblacions de Puigcerdà (la Cerdanya), Gósol (al Berguedà), Josa del Cadí (l’Alt Urgell), Castellbó (l’Alt Urgell), Berga (el Berguedà), Llavorsí (el Pallars Sobirà), Eller (la Cerdanya) i per últim, l’acte de cloenda, que tindrà lloc a Àneu (el Pallars Sobirà), el dia 26 d’agost. Dies en què s’organitzaran activitats de caràcter heterogeni, principalment adreçades a les famílies amb nens, gent local i turistes, com ara fires medievals, representacions teatrals, excursions, tallers manuals i d’oficis o, fins i tot, sopars temàtics. 

Fins el moment, el festival ja acumula 22 edicions, centrant-se en el món medieval, i amb un tribut especial al món dels càtars, en què es rememora la seva forma de vida, les seves creences i, en definitiva, el seu llinatge històric que data de fa més de 800 anys. 

Els càtars o Bons Homes, per la seva rigorosa pràctica de l’Evangeli, van aparèixer a diferents punts del món de forma simultània, al segle XII. Van ser coneguts amb diferents noms, com ara Perfectes, Bogomils o Albigesos, però va ser l’apel•latiu de Bons Homes, el que millor va descriure la seva forma de vida. Van acabar sent declarats heretges per l’Església i perseguits fins a aconseguir la seva dissolució. Malgrat tot, el seu esperit es manté viu al llarg del Camí dels Bons Homes i el Camí de l’Últim Càtar, dos grans recorreguts que recorden el seu passat, present i futur i que van de la zona de l’Arieja a França fins arribar al Berguedà.

Ambos camins estan senyalitzats per tal que es puguin realitzar a peu, amb bici, a cavall i amb cotxe i formen part de la xarxa de camins de gran recorregut. 
 

Mercat Medieval. Foto: ADBerguedà