Judit Franch guanya l'Ultra Marathon de la Buff Epic Trail, i Núria Picas s'emporta la mitja marató

Només 4 corredors han aconseguit fer tot el recorregut de 105 km | El mal temps obligà a suspendre la prova entre Espot i Estany Gento | Núria Picas i Ismail Razga guanyen la mitja marató de 21 km

Redacció
09 de juliol del 2017
Actualitzat el 10 de juliol a les 10:16h
Judith Franch ha lideart l'Ultra Marathon des del principi de la cursa.
Judith Franch ha lideart l'Ultra Marathon des del principi de la cursa. | @buff_es
La Buff Epic Trail ha tornat a a mostrar-se com una de les curses més exigents del calendari. En l'edició d'enguany, marcada per la inestabilitat meteorològica, només l'han completada del tot 4 corredors, amb Gerard Morales i la berguedana Judit Franch al capdavant com a campions de l'Skyrunning National Championship Ultra de les Skyrunner National Series Spain, Andorra & Portugal de la ISF. Per la seva banda, Núria Picas i Ismail Razga han fet bons els pronòstics i s'han endut la mitja marató de 21 km celebrada el matí del diumenge.

Des de la sortida a Barruera de l'Ultra Marathon s'ha format un grup al capdavant amb Yeray Durán, al costat del també berguedà Pau Bartoló, Gerard Morales i Ernest Ausiró, als quals s'ha unit Miguel Ángel Sánchez. Els principals favorits han obert forat respecte als seus perseguidors, però abans d'entrar al Parc Nacional d'Aigüestortes, s'han vist sorpresos per una tempesta i han optat per seguir en grup més compacte al qual s'ha unit Luis Duarte. A Espot, al quilòmetre 67 de carrera, arribava el grup líder amb Durán, Morales, Ausiró i Duarte al capdavant, Pau Bartoló, que decidia aturar-se en aquest punt, a un minut, i Miguel Ángel Sánchez a tres. Aquí s'ha obert la cursa i Gerard Morales ha coronat en primera posició el sostre de la cursa al coll de Mainera a 2.750 metres d'altitud després de 75 quilòmetres. Camí d'Estany Gento Morales ha mantingut el liderat sense problemes però per darrere Yeray Durán perdia pistonada i es veia superat per Ausiró, Duarte, Sánchez Cebrián i Víctor Bernad.
 

En aquesta instàntania es pot apreciar la gran tempesta que va obligar a suspendre la cursa de l'Ultra Marathon. Foto: Josep Maria Montaner.


En aquest punt, i després de 12 hores i mitja des de l'inici de la prova, la direcció de carrera de la Buff Epic Trail ha emès un comunicat declarant la cursa tallada entre Espot i Estany Gento després del pas dels primers quatre corredors. Segons el comunicat, la decisió ha estat presa per la direcció de carrera després d'estudiar l'evolució de les possibles tempestes previstes a la tarda i a la nit. Una decisió difícil que s'ha pres pensant en la seguretat dels corredors i de la pròpia organització. D'aquesta manera, s'ha repetit l'escenari de l'edició inaugural de 2014 en què tan sols 17 corredors van aconseguir creuar la meta de Barruera. Finalment, Gerard Morales ha estat el guanyador de la Buff Epic Trail amb un temps de 13:27:22, i s'adjudica l'Skyrunning National Championship Ultra. La segona posició ha estat per al portuguès Luis Duarte, amb un crono de 13:33:39, i el podi l'ha completat Miguel Ángel García Cebrián amb 13:48:31.

En fèmines la cursa ha estat molt diferent i ha comptat amb la Judit Franch com a principal protagonista. L'atleta del Berguedà s'ha destacat des de la sortida i només Leire Fernández semblava que podria aguantar el ritme. Franch ha anat ampliant l'avantatge i ha arribat a Espot amb 21 minuts sobre Fernández. Per darrere arribaven Manu Vilaseca a 51 minuts i Berta Rodríguez a gairebé dues hores. L'aturada de la cursa s'ha declarat quan Franch es trobava en Clot de la Bassa al quilòmetre 72, i ha tornat a Espot com a guanyadora i campiona de l'Skyrunning National Championship Ultra amb un temps oficial a Espot de 9:37:44. Leire Martínez s'ha proclamat subcampiona amb un crono de 9:50:32 i Manu Vilaseca tercera amb 10:27:32.
 
Núria Picas i Ismail Razga s'enduen la mitja marató

La quarta edició de la Buff Epic Trail Aigüestortes Sant Maurici ha conclòs avui amb la celebració de la mitja marató de 21 km, un recorregut que ha passat íntegrament per senders i zones d'alta muntanya i que han guanyat els a priori els favorits, Núria Picas i Ismail Razga. Al voltant de 400 corredors han pres la sortida a les 7 del matí i s'han enfrontat durant 21km a rocosos senders i zone

Cal destacar la cursa de Núria Picas, del Buff Pro Team (2:55:51). Després de la seva retirada del Makalu i trobant-se encara en recuperació pel patiment d'una pneumònia, ha superat al quilòmetre 15 a Clementine Geoffray, qui fins al moment liderava la prova i després de l'avançament de Núria Picas ha acabat la en segona posició (03:00:10). Finalment, Imma Boada tancava aquest pòdium amb un temps de 3:13:19.

El guanyador de la categoria masculina no s'ha definit fins pràcticament els últims metres de la cursa. La persistència i força d'Ismail Razga, que després d'abandonar la marató de 42k el dia anterior i tot i haver patit una caiguda en el transcurs de la mitja marató que li ha fet perdre el seu lideratge durant alguns quilòmetres, ha aconseguit escalar posicions en els últims metres fins col·locar-se primer i convertir-se en el líder d'aquesta cursa amb un temps de 2:18:53. Amb tan sols 13 segons de diferència, la segona posició ha estat per a Jo Forseth (2:19:06), que ha estat encapçalant la prova fins que s'ha vist sorprès en l'últim moment per Ismail. El podi la completat Juan Javier Jiménez, que ha acabat aquesta mitja marató en 2:19:29.
 

Oihana Azkorbebeitia va guanyar l'Skymarathon de 42 km. Foto: Josep Maria Montaner.


Eugeni Gil i Ohiana Azkorbbeitia guanyen l'Skymarathon

Eugeni Gil i Ohiana Azkorbbeitia van guanyar l'Skymarathon de 42 km de la Buff Epic Tral Aigüestortes, que puntua per a la copa del món tal com va informar ahir Nació Muntanya.
 

Eugeni Gil, a la foto amb la tempesta congriant-se, va guanyar l'Skymarathon Foto: Josep Maria Montaner.

 

Atletes femenines durant la marató de la Buff Epic Trail Aigüestortes celebrada dissabte. Foto: Josep Maria Montaner.


Després de la disputa de la Buff Epic Trail el calendari de les Ultra Sèries es completarà en Ultra Pirineu el 23 de setembre i coneixerem els millors en llarga distància de les Skyrunner National Sèries Spain, Andorra & Portugal.