El Rescat de les Cent Donzelles de Bagà tornarà a omplir les Festes de la Baronia de Pinós després de 4 anys

Bagà s'immergirà en el seu passat medieval des d'aquest cap de setmana i fins el 16 de juliol | Una seixantena d'artesans ompliran el nucli històric del poble durant el Mercat Medieval d'artesania

Redacció
07 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:47h
Una de les demostracions de terrissa
Una de les demostracions de terrissa | Aida Morales
Del 7 al 16 de juliol, Bagà tornarà a fer un salt en el temps per immergir-se de ple en el seu passat medieval. Serà en el marc de les Festes de la Baronia de Pinós, tot un seguit de dies en què s'organitzen diverses activitats, tallers, espectacles i representacions per a tots els públics, per connectar la vila medieval, justament, amb aquesta època. Enguany, a més, i després de quatre anys, es tornarà a rememorar un dels moments llegendaris vinculats al poble. Es farà amb l'escenificació del Rescat de les Cent Donzelles dissabte 8 de juliol a les 22.30 hores, quan es podrà reviure l'expedició que l'any 1145 va fer el rei Ramon Berenguer IV per conquerir Almeria. 

Segons la llegenda, Galceran de Pinós, fill dels senyors de Bagà, i d’extenses possessions arreu de Catalunya, va ser l'encarregat de comandar la flota, però aquest va quedar presoner en mans dels sarraïns, i el seu rescat va ser difícil d'aconseguir. De fet, Bagà va haver de pagar amb cent mil monedes d’or, cent cavalls blancs, cent vaques, cent peces de ric brocat i, el més complicat, cent donzelles verges. En poc temps, els Senyors de Pinós van aplegar tot el que necessitaven, però amb les donzelles hi va haver problemes. Enguany, Bagà tornarà a representar la llegenda, que compta amb la implicació de diversa gent del poble, sobretot noies, que formaran part de la representació. 

Per altra banda, aquest any es tornarà a organitzar la 6a Ronda Nocturna per les Terres de la Baronia, una caminada nocturna organitzada per la UEC de Bagà que es farà el dimecres 12 de juliol a les 22.00 hores, i la celebració d’una nova edició de la Nit de Terror al Palau de Pinós, organitzada pel Grup de Teatre La Faia, durant la qual aquest edifici es convertirà en una veritable casa de la por el proper dijous 13 de juliol. La primera representació serà a les 21.30 hores, i la segona a les 23.00.

A més, els turistes també podran tornar a gaudir del Mercat Medieval d'artesania, un dels actes més tradicionals que omplirà de parades els carrers i places del nucli antic del poble, amb una edició nocturna el dissabte 15 de juliol de les 22.00 hores fins a mitjanit. Tot això, a més, acompanyat per la 10a Mostra de productors agroalimentaris, i la 10a Fira de Demostració d'Oficis Artesans, que aplegarà entre 30 i 40 oficis diferents, amb la participació, aproximadament, d'una seixantena d'artesans, entre els quals joiers, cistellers, herbolaris, cereries, espardenyers, luthiers, teixidors, puntaires, filadores, matalassers, ebenistes, boters, bastoners, forjadors, bufadors de vidre o il·lustradors. 

Dins del marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), per altra banda, també s'oferirà, el proper divendres 14 de juliol a les 21.00 hores, el concert del Cor de la Generalitat Valenciana a l'església de Sant Esteve, i dissabte 15 de juliol a la tarda, la gran batalla campal, durant la qual 100 soldats es batran en combat al Parc de la Vila.