infraestructures

La depuradora de Borredà es desencalla i l'ACA comença les obres

Les obres duraran aproximadament 10 mesos i tenen un cost de 870.000 euros

per Redacció, 7 de juliol de 2017 a les 13:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Terreny on ha d'anar situada la depuradora de Borredà Foto: ACA


L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha començat, finalment, les obres de construcció de l'esperada depuradora dde Borredà. Uns treballs que havien generat polèmica pel desacord dels veïns, que consideraven que s'estava construint massa a prop del nucli urbà, i que això podia comportar problemes de soroll i olors. Per això, després de modificar el projecte, es va poder arribar a un acord i modificar-la parcialment, per tal de fer-la coberta i més adaptada a l'entorn. 


Els treballs, ha informat l'ACA, han començat a finals del mes de juny. La planta suposarà una inversió propera als 870.000 euros, i estarà enllestida en un termini aproximat de deu mesos. A més, aquesta tindrà una capacitat de tractament de 200 m3/dia, equivalent a una població de 1.250 habitants, i serà una instal·lació de tipus biològic amb fangs activats. Un cop tractada l'aigua, aquesta podrà retornar al torrent de Margansol. 

Una situació complicada

De fet, ha recordat l'Agència, l'inici de les obres suposa desencallar una situació arrossegada després de molts anys de dificultats. Per tant, ha sentenciat, és una "fita important per al municipi", ja que amb la depuradora es podrà donar un tractament adequat a les aigües residuals del poble, tot millorant les condicions sanitàries i beneficiant les condicions de l'entorn, el paisatge i el turisme. 

La depuradora era una de les reivindicacions històriques del municipi. No obstant això, amb el creixement del poble, aquesta finalment quedava a tan sols 90 metres de les cases. Per això, quan es va decidir iniciar les obres, els veïns es van plantar contra la construcció de la depuradora, impedint que les màquines accedissin als terrenys, i es va iniciar tot un seguit de trobades entre l'Ajuntament, l'ACA i els ciutadans, per tal de trobar punts en comú. 


Amb el nou projecte la depuradora serà similar a la de Gósol o Castellar de n'Hug, i contindrà filtres i insonorització. Una vegada surti l'aigua a fora, a més, també contindrà tota una sèrie de filtres naturals fets amb escorces i vegetació, que milloraran la qualitat de l'aigua.

 

Participació