L'Ajuntament de Berga estudiarà un sistema gradual de recaptació de l'IBI

L'alcalde accepta amb reticències la proposta de la CUP, però avisa que segurament aquest any no es podrà aplicar

Redacció
07 de novembre del 2014
Actualitzat a les 20:36h
El regidor de la CUP, Francesc Ribera, exposant la seva argumentació
El regidor de la CUP, Francesc Ribera, exposant la seva argumentació | Aida Morales

El regidor de la CUP, Francesc Ribera, exposant la seva argumentació Foto: Aida Morales


L'equip de govern de l'Ajuntament de Berga ha acceptat aquest dijous al Ple municipal intentar posar en marxa un sistema gradual de recaptació de l'Impost de Bens Immobles (IBI) en funció de l'ús i del valor cadastral d'aquests. La nova metodologia, proposada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), permetria segons aquest mateix partit que paguessin més aquelles persones que tenen immobles més grans o bé amb major valor cadastral, i seria el sistema que més s'aproparia a pagar per renda. 

En aquest punt, l'alcalde del municipi, Juli Gendrau, ha buscat l'aprovació del secretari, tot i que ha avisat que el temps per aconseguir les dades i per poder-ho posar en marxa aquest any és escàs. “No tenim l'estudi econòmic previ”, ha afirmat Gendrau, al que el regidor de la CUP, Francesc Ribera, li ha contestat: “Li vem proposar fa dos anys i van dir que ho estudiarien. Provem-ho i trobem-nos la setmana que ve”. 

 
Així ha acabat un dels punts forts de l'aprovació de les ordenances fiscals, en què també s'ha aprovat rebaixar la bonificació als vehicles històrics d'un 100% a un 80%, mantenir la bonificació per posar ascensors en un 20% i valorar bonificacions per contractació d'un percentatge determinat de treballadors, en funció de l'empresa.

La majoria de les modificacions en les ordenances fiscals les ha presentat la CUP, que ha reconegut “lo fàcil que seria fer-se l'artista, fer demagògia i populisme”, ha indicat Ribera. En aquest sentit, ha recordat que l'Ajuntament es troba en una situació “complexa”, amb un deute real de prop de 12 milions d'euros i que cada mes perd entre 100 i 150.000 euros. Per això, ha determinat que no és moment de fer “tessitures impossibles”, sinó d'incrementar la pressió fiscal a aquells que més tenen per redreçar l'economia del municipi. 

En la mateixa línia, també ha criticat les propostes que ha presentat el regidor del Partit Popular català (PPC), Joan Antoni López Noguera, i les ha titllat d' “il·legals”. “Hem vist les esmenes d'algú que té molt bon cor, molt bona ànima, però que això no quadra amb la política del seu partit”, li ha etzibat Ribera. A això, el regidor popular ha contestat que ell no ha proposat res il·legal, i ha ironitzat amb els fitxatges que està fent CiU amb els regidors de la CUP: “Vagi al tanto senyor Gendrau de fitxar el senyor Ribera”.
Arxivat a