Berga aprova una ordenança per regular la tinença d'animals domèstics

El regidor del PP critica que l'Ajuntament encara no hagi multat l'ANC per “la taca groga”

Aida Morales
06 de novembre del 2014
Actualitzat el 07 de novembre a les 12:32h
El regidor de Seguretat, Ramon Bajona
El regidor de Seguretat, Ramon Bajona | Aida Morales

El Ple municipal de l'Ajuntament de Berga Foto: Aida Morales


L'Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous al Ple municipal la nova ordenança que regularà la tinença d'animals domèstics i gossos potencialment perillosos al municipi. Tots els grups polítics hi han votat a favor, així com de realitzar una campanya de coneixement i conscienciació de la nova normativa. 

Segons ha explicat el regidor de seguretat, Ramon Bajona, l'ordenança estableix infraccions i sancions. Per exemple, prohibeix alimentar animals en la via pública, regula les molèsties de sorolls als terrats o balcons o bé imposa multes de caràcter lleu, greu o molt greu a determinades actuacions. Concretament, i a prova d'exemple, una infracció molt greu greu seria quan els animals defequen als parcs infantils. En aquest cas, ha especificat que hi hauria una multa d'entre 450 i 900 euros. 

Al Ple, tots els grups hi han votat a favor, ja que aquesta normativa ha estat prèviament pactada i elaborada conjuntament, ha recordat Bajona. En aquest sentit, el regidor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Oriol Camps, ha celebrat la regulació i ha indicat que “li confereix un valor específic molt important”. 

També el regidor del Partit Popular català (PPC), Joan Antoni López Noguera, hi ha estat d'acord, tot i que ha ressaltat que caldria una campanya per promoure el bon comportament dels animals a la via pública. La regidora d'Impuls pel Berguedà, Ermínia Altarriba, s'ha sumat a la demanda, i ha afirmat que “els incívics són els amos, no els animals”.
 
En resposta d'aquesta petició, Bajona ha constatat que ja s'hi està treballant, i que properament es repartiran flayers per fer saber a la ciutadania aquells aspectes punibles. A més, ha avisat que l'Ajuntament tornarà a repartir, a partir de la setmana que ve, bosses per tal de minimitzar els excrements. 


Recollida selectiva

També s'ha aprovat amb els vots a favor de la CUP, CiU i Impuls la moció que ha presentat la candidatura independentista per promoure el reciclatge i la recollida selectiva d'escombraries a Berga. La regidora Anna Maria Guijarro ha exposat les dades de la capital, en comparació amb d'altres municipis catalans, i ha posat de manifest la feina que encara queda per fer en aquest aspecte. 

Guijarro ha proposat que es comenci a estudiar la recollida selectiva porta per porta, ja que és una manera de reciclar millor i, alhora, estalviar més. Els convergents i el grup no adscrit hi han votat a favor, tot i que han indicat que s'haurà d'estudiar i valorar; i el PP s'ha abstingut, ja que considera que no pot estar d'acord amb la recollida selectiva porta per porta si prèviament no s'han realitzat els estudis de viabilitat pertinents. 

La taca groga

Pel que fa al regidor popular, també ha preguntat a l'alcalde, Juli Gendrau, si des de l'Ajuntament s'ha realitzat alguna actuació pel que fa a “la taca groga”, ja que fa poc més d'una setmana va denunciar al consistori que la campanya de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) estava vulnerant l'ordenança municipal. 

A això, Gendrau li ha respòs que la policia local i els tècnics ho estan estudiant i que, quan sigui el moment, entregaran els informes respectius. A més, ha recordat que en cap cas s'han produït danys urbans i que l'ANC s'ha compromès a retirar els elements de la campanya una vegada hagi transcorregut el 9 de novembre. 

“Això no funciona així, i tampoc es pot fer servir l'Ajuntament a discreció”, ha contestat López Noguera. “Per què no s'apliquen les ordenances com es fa amb qualsevol veí?”, ha proseguit.

La regidora de la CUP, Anna Maria Guijarro, mostrant les dades de reciclatge Foto: Aida Morales

Arxivat a