La Carlinada de Berga torna amb més activitats de divulgació científica i històrica

Diversos tallers requereixen d'inscripció prèvia | El bàndol guanyador es proclamarà el dissabte

Cristina Prat
05 de juliol del 2017
Actualitzat el 06 de juliol a les 12:46h
Presentació de la segona Carlinada de Berga
Presentació de la segona Carlinada de Berga | Cristina Prat
Els carlins i els liberals es tornaran a enfrontaran a Berga aquest cap de setmana. Els propers divendres i dissabte Berga celebrarà la segona Carlinada, tot un seguit de tallers i activitats culturals i històriques que recorden que l'any 1837 Berga va esdevenir la capital carlina de Catalunya, convertint-se en un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui en dia coneixem com la guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina.

La guerra, però no serà l'únic que es viurà a la capital del Berguedà, ja que seguint la tònica de la primera edició de la festa, també s'han programat tot un seguit de tallers i activitats culturals i històriques. En aquesta segona edició, però l'organització ha decidit potenciar més les activitats amb elements de divulgació científica i històrica. Entre aquestes, n'hi ha algunes que tindran un cost simbòlic, i moltes d'elles requereixen inscripció prèvia que es pot fer des de la mateixa web de la Carlinada. 

En aquesta línia, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha incidit en el fet que el que es busca "és que la gent de fora i també els berguedans coneguin aquest episodi de la història que va transformar la comarca", ja que no reconèixer un esdeveniment com aquest "seria desaprofitat".
 

El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera a la presentació de la segona Carlinada Foto: Cristina Prat


Les activitats començaran aquest proper divendres amb la lectura dramatitzada de la novel·la «Les històries naturals» de Joan Perucho al Museu Comarcal de Berga. També es podrà gaudir del Làser Tag, un combat amb carrabines làser pels carrers del barri vell. I el dia acabarà amb el concurs de coneixements sobre la ciutat, "Berga o barbàrie" a càrrec d'Albert Cols.

De cara el dissabte, Toni Gol farà una visita guiada pels escenaris carlins de Berga. En total, una hora i mitja de recorregut per conèixer els 14 espais més emblemàtics de la Berga carlina. Les activitats seguiran amb concerts, esport, jocs infantils i fins i tot la presentació del còctel carlí a la cerveseria El Cóm. L'Agrupació Teatral la Farsa s'encarregarà de fer una recreació històrica que recorrerà el centre de la ciutat. A més, tothom qui ho vulgui podrà votar per al bàndol guanyador en una urna instal·lada a la plaça de Sant Joan. 

Totes les activitats de competició aniran sumant punts per un o altre bàndol. El recompte de vots s'anirà fent en temps real i es podrà seguir des de la web de la Carlinada. El guanyador es proclamarà a la plaça de Sant Joan i els dos bàndols es dirigiran a la plaça de la Creu on s'hissarà la bandera del bàndol vencedor i es farà un brindis en el seu honor. A les 23:00 hores la plaça de Sant Joan acollirà els concerts de "el Senyor dels Llamps" i "Thug Life Band", encarregats de posar punt i final a la festa. 

Caldrà esperar, doncs fins dissabte per conèixer si els liberals es tornaran a fer amb la victòria o si els carlins seran els guanyadors de la segona Carlinada de Berga. El que està clar és que la rivalitat i la competició sana i festiva hi serà present fins a l'últim moment. 
Arxivat a