ERC de Berga demana no «discriminar» els alumnes de les escoles concertades en projectes de ciutat

El regidor republicà Jordi Pujals planteja dues solucions per incloure els centres concertats dins del projectes de les alces i dels Superfilharmònics | L'Escola Vedruna ha entrat una queixa al Síndic de Greuges

30 de juny del 2017
Actualitzat el 01 de juliol a la 13:42h
La regidora d'ERC  Ermínia Altarriba i el regidor republicà Jordi Pujals.
La regidora d'ERC Ermínia Altarriba i el regidor republicà Jordi Pujals. | Aida Morales
El grup municipal d'ERC a Berga ha volgut exposar el seu punt de vista, aquest divendres, sobre el conflicte entre l'equip de govern i l'escola concertada Vedruna Berga, arran de la prova pilot que es portarà a terme a la ciutat per millorar la postura dels nens i nenes a través d'alces. Aquest projecte, que aquest dijous va anunciar el Consell Comarcal del Berguedà, està subvencionat en un 50% per la Diputació de Barcelona, un 25% per l'ens comarcal i un 25% per l'Ajuntament de Berga. 

Respecte d'aquest, però, el consistori berguedà ha decidit incloure, només, les escoles públiques de la ciutat, un fet que no ha agradat a les concertades i que, per la seva part, ERC també ha lamentat. Segons els republicans, això suposa una "discriminació" per a diversos nens i nenes de Berga en un aspecte tan important com és la salut corporal, motiu pel qual han instat el regidor d'Educació, Eloi Escútia, a repensar-se aquesta tria. 

De fet, ha recordat el regidor d'ERC, Jordi Pujals, el projecte de les alces ja es va plantejar durant el ple municipal del passat mes de juny, quan ell mateix va demanar a Escútia per què no s'incloïen les escoles concertades. En aquest punt, ha explicat, es va recordar a l'equip de govern que les concertades formen part del sistema educatiu català i que, si la CUP per ideologia vol canviar la Llei d'Educació de Catalunya, això és una cosa que s'ha de fer des del Parlament. 

Amb l'arribada de la Patum, però, el conflicte va passar desapercebut, fins que aquesta mateixa setmana, pares i mares de l'escola Vedruna han iniciat el tràmit d'una queixa al Síndic de Greuges, i s'ha enviat una carta a totes les famílies criticant aquest fet, així com la no inclusió, també, de l'escola dins del projecte musical dels Superfilharmònics, que impulsa el consistori, conjuntament amb l'Escola Municipal de Música. 

Diàleg i entesa

En aquest punt, doncs, ha indicat Pujals, ERC aposta pel "diàleg" i l'entesa entre les concertades i l'equip de govern. Per això, el mateix dimecres d'aquesta setmana es va convocar una reunió amb el regidor i l'escola Vedruna on, inicialment, ha explicat Pujals, Escútia no volia assistir, després de saber la queixa al Síndic. No obstant això, la reunió va continuar convocada a la plaça de Sant Pere i, finalment, es va poder realitzar al mateix ajuntament i amb el regidor de l'àrea.

"Creiem que no convé fer confrontació entre les escoles de Berga" ha declarat Pujals. En aquest sentit, ha dit, el més fàcil seria "apropar posicions" i tirar endavant propostes, més enllà de la posició "ideològica" de la CUP. Per això, ha explicat, Esquerra ha plantejat dues propostes. 

Respecte de les alces, ha remarcat, en comptes de cedir el material a l'escola, es planteja que el material sigui de l'Ajuntament de Berga, i que aquestes s'atorguessin a usuaris concrets, ja sigui d'escoles públiques com privades. Temporalment, doncs, es cedirien als nens i nenes participants en el projecte, i llavors es retornarien. Cal recordar, ha destacat el regidor republicà, que hi ha alumnes que estan en concertades de Berga perquè "no han pogut anar a la pública", és a dir, que no van tenir plaça i es van "veure obligats a anar a la concertada". 

Per altra banda, i sobre el projecte dels Superfilharmònics, Pujals ha proposat que es parli amb la Diputació de Barcelona, que és qui assumeix finalment els costos del professorat, i que d'aquesta manera es pugui incloure l'escola Vedruna i les concertades que ho desitgin. 

Segons Pujals, aquestes van ser les dues úniques propostes que es van fer a la reunió, on també van participar membres del grup municipal de CDC. Després d'això, ha dit, s'espera que el proper dimecres es pugui tornar a realitzar una nova trobada on presentar alternatives o solucions. En qualsevol cas, ha dit, ERC demana que l'equip de govern faci un esforç i que sumi els alumnes en els projectes de ciutat: "En una ciutat com Berga no convé confrontar, sinó buscar projectes (...) ens juguem la salut corporal dels nens i la seva participació en projectes culturals de ciutat". 
Arxivat a