Una òpera interpretada per nens i nenes d’entre 11 i 13 anys tancarà el Cicle de música de Berga

"Brundibár" finalitza el Cicle de Música per a la Ciutat | El director de l'EMMB, Xavier Llobet, considera que l'obra aporta grans elements d'interès musical i escènic

Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:21h
Roda de premsa de presentació de Brundíbar, de l'EMMB
Roda de premsa de presentació de Brundíbar, de l'EMMB | AjBerga.
L’òpera “Brundibár”, protagonitzada per una trentena de nens i nenes d’entre 11 i 13 anys, posarà el punt i final, aquest proper dissabte 1 de juliol, al 5è Cicle de música per a la ciutat, que impulsa l’Escola Municipal de Música de Berga. Aquest concert es farà al Teatre Municipal a partir de les 21.00 hores, i comptarà amb la participació del Cor de Veus Blanques i l’orquestra de l’EMMB, amb entrades a 12 euros. 

Amb aquesta òpera, l’Escola de Música repeteix l’estrena que es va fer el 2013. Segons el director de l’EMMB, representa una “bona oportunitat per al desenvolupament musical i escènic dels alumnes”. Un fet que han compartit, també, alguns dels protagonistes, que han estat presents aquest dijous a la roda de premsa. 

Aquesta obra de Hans Krása sobre el llibret d’Adolf Hoffmeister és una òpera breu per a infants que va ser escrita l’any 1938 en un context en què els feixismes avançaven sense aturador en diversos països d’Europa. Es tracta d’un text que representa un clam a favor de la llibertat i de la lluita col•lectiva davant de la tirania. L’òpera va ser representada una cinquantena de vegades al camp de concentració de Theresienstadt, situat al nord de Praga. 

Sobre el seu simbolisme, la directora escènica del muntatge, Maria Casellas, ha destacat la importància de “recuperar aquest text a nivell històric i musical”. Tal com ha dit, és rellevant que el públic sàpiga què va succeir en aquest període de la història contemporània. Respecte de la interpretació, l’EMMB situa als personatges enmig del camp de concentració en el moment en què es representa l’òpera. Tot i això, els directors d’escena, Maria Casellas i Arnau Vinós, també han inclòs algunes referències d’actualitat com, per exemple, el pes que tenen els mitjans de comunicació en els moviments de protesta. En conjunt, però, és una obre feta amb materials senzills i elements de fusta per recrear l’espai del camp i un entorn natural de bosc. 

Una peça amb un argument dur, però positiu. L’Aninka i el Pepitxec són dos infants que tenen la mare malalta. Per a recuperar la salut, el metge li recepta llet i els nens se’n van al mercat a comprar-ne, però no tenen diners. Allà, veuran un músic de carrer anomenat Brundibár (el borinot), que està tocant en una cantonada amb molt d’èxit, així que decideixen fer el mateix i cantar una cançó sobre oques. Això disgusta molt als ciutadans i al propi Brundibár, que espanten als nens. Tot seguit, apareixen tres animals (un ocell, un gat i un gos) disposats a ajudar els infants i tots junts aconsegueixen fer pinya amb la resta de nens i nenes del barri per aconseguir el seu objectiu.