La Flama del Canigó encén avui les fogueres del Berguedà i d'arreu dels Països Catalans

Des d'aquesta matinada centenars de voluntaris traslladen la flama per tot el territori | Barcelona celebra el 50è aniversari de l'arribada de la flama

Bernat Surroca/Aida Morales
23 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:40h
Grup d'Amics de la Flama del Canigó de Berga, portant la flama des del cim de la muntanya.
Grup d'Amics de la Flama del Canigó de Berga, portant la flama des del cim de la muntanya. | Cedida
Després de tot un any guardada al Castellet de Perpinyà, aquesta matinada s'ha renovat la Flama del Canigó al cim de l’emblemàtica muntanya. Des d’allà, centenars de voluntaris i equips de foc l'han començat a distribuir arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes. Entre ells, els Amics de la Flama del Canigó de Berga i altres veïns de la comarca. És tradició que la flama encengui les fogueres de la nit de Sant Joan i, any rere any, aquesta celebració ancestral simbolitza també la germanor entre els territoris de parla catalana.

En aquest mapa interactiu hi podeu trobar tots els municipis que rebran durant el dia d'avui la Flama del Canigó, així com l'hora d'arribada i l'entitat organitzadora: 



Enguany destaca especialment la Flama del Canigó de Barcelona, que celebra el cinquantè aniversari. L’any 1967 la flama va arribar a Barcelona i va ser rebuda per l’alcalde de l’època, el franquista José María Porcioles. Després, va tornar a la clandestinitat fins a l’arribada de la democràcia. Cinquanta anys més tard, la ciutat vol celebrar aquella primera arribada amb alguns elements de celebració diferenciats que li donaran la singularitat que mereix l’efemèride.

En concret, la flama ha arribat aquest migdia al Parlament de Catalunya, on ha estat rebuda pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyats del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Des d’allà, ha estat traslladada cap a la plaça de Sant Jaume, acompanyada de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i amb la presència de l’Àliga de Barcelona i els gegants de la ciutat. A les cinc de la tarda comencen els actes previs davant de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat, amb sardanes i tallers per a tothom.

Principals rutes i centres de repartiment

Destaquen diferents rutes i centres de repartiment amb molts anys de trajectòria i que s'asseguren que la flama arribi a totes les fogueres del país. Les rutes més representatives –la majoria passen per coll d'Ares on aquesta tarda hi haurà un acte al punt que uneix el Vallespir del Ripollès- són la d'Igualada, que fa arribar la flama a la capital de l'Anòia; la de la costa, que des de Perpinyà arriba a Cotlliure i a diversos pobles de l'Alt i el Baix Empordà; les rutes d'Osona i el Ripollès (les podeu veure detallades aquí); la de Berga; la de les Terres de Lleida; la de Barcelona, de la mà d'Òmnium; la ruta de l'Ebre i la d'Arenys de Mar. 
 

 

Les rutes de la Flama del Canigó. Foto: Òmnium Cultural


En el cas de Berga, els Amics de la Flama realitzen part del recorregut en bicicleta, amb la intenció de sumar quanta més gent millor. De fet, animen tothom a resseguir la carretera de Les Llosses a Borredà, que arriba a Berga, i a organitzar una rebuda de la flama a la plaça Gernika.

Homenatge al fotògraf Xavier Valls

En aquesta edició s’homenatjarà el fotògraf Xavier Valls, l’expresident d’honor de Tradicat i un dels fundadors d’aquesta entitat, que vetlla per la recuperació i la conservació de les tradicions populars catalanes. És per això que la postal commemorativa d'enguany, dissenyada per Toni Donada, va dedicada al fotògraf manlleuenc.
 

Totes les galeries de fotos de NacióDigital la Flama del Canigó

Totes les galeries de fotos de NacióDigital de Sant Joan

 

Arribada de la Flama del Canigó a Ripoll. Foto: Adrià Costa

 

Arribada de la Flama del Canigó al pati de l'Hospici d'Olot. Foto: Martí Albesa