Eduard Barcons es converteix en nou gerent del Consell Comarcal, després del cessament de Carme Casas

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà es queda sense la figura del gerent | Casas ha estat cessada per David Font, arran de les recomanacions dels serveis jurídics, després que el cas hagi arribat a l'Oficina d'Antifrau

22 de juny del 2017
Actualitzat el 23 de juny a les 0:17h
El nou gerent del Consell Comarcal del Berguedà, Eduard Barcons
El nou gerent del Consell Comarcal del Berguedà, Eduard Barcons | Aida Morales
L'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà) i el Consell Comarcal del Berguedà es reestructuren. Ho fan en un procés ja obert des de fa mesos, seguint una de les promeses que va realitzar en l'inici del mandat el seu president, David Font, tot i que, darrerament, a la força, arran dels fets que s'han precipitat, després que el cas de la gerent del Consell, Carme Casas, hagi arribat amb informes negatius a l'Oficina Antifrau de Catalunya. 

La situació judicial de Casas, de fet, que es remunta a quan era arquitecta municipal de l'Ajuntament de Cercs. Un moment en què, segons diverses sentències, Casas va autoritzar dues llicències il·legals d'obres en una masia del poble, que l'han portat a ser condemnada fins a tres vegades per delictes urbanístics. Aquest fet, que no li comportava la inhabilitació del càrrec públic com a gerent del Consell, però, va arribar a Antifrau, que va recomanar a l'ens comarcal que prengués mesures.

En aquest punt, doncs, es van demanar informes jurídics a la Diputació de Barcelona, que ha resolt negativament, considerant que es tractaria d'una falta greu o molt greu, i el president de l'ens, David Font, ha pres la decisió de cessar Casas, fins el moment càrrec de confiança, i d'entomar, personalment, la reestructuració dels dos òrgans comarcals. 

Segons ha explicat Font a NacióBerguedà, Casas té, per a ell, "confiança absoluta", tot i que ha considerat que, com a president, no tenia "alternativa", ja que Antifrau demanava que es prengués una decisió: "Jo estic satisfet d'haver pogut treballar amb ella al costat; li he agraït i mai se sap què pot passar en el futur". Pel que fa a la determinació de cessar-la, però, ha explicat que s'ha pres abans de concloure l'expedient, tenint els informes de la Diputació, i per tal de no fer "obstrucció a la justícia". 

Eduard Barcons, nou gerent

L'obligació de reestructurar el Consell ha vingut de la mà de la voluntat d'optimitzar recursos a nivell directiu, en el cas dels dos ens comarcals, ha explicat Font. Segons ha dit, "la carta d'Antifrau va precipitar els esdeveniments", tot i que la intenció de canviar diversos estaments de l'Agència ja es parlava amb el llavors gerent, Eduard Barcons, des del passat mes d'abril. 

Des d'aquest passat dimecres 21 de juny, però, el canvi s'ha fet efectiu, i coincidint amb el cessament de Casas, Barcons ha passat a esdevenir el nou gerent del Consell Comarcal del Berguedà. En conjunt, ha dit Font, es contemplen aspectes vinculats a l'organització, tot i que també econòmics, ja que trencar amb la duplicitat de càrrecs permetrà estalviar uns 70.000 euros l'any. 

Per altra banda, això comportarà que l'Agència es quedi sense màxim directiu, i obligarà els responsables d'aquesta casa a "empoderar-se", ha explicat Font, i a canviar les dinàmiques de treball entre ells i respecte del Consell. Per això, ha afirmat, s'establiran línies de coordinació entre programes i projectes, i quinzenalment els dos òrgans es trobaran en una sèrie de comitès tècnics on hi haurà els caps d'àrea de l'ADBerguedà, del Consell i el mateix president. 

Pel que fa a la figura de Barcons, nou càrrec de confiança de Font, entrarà en un pla més intern de treball, dirigint els programes del Consell, coordinant el personal, gestionant el dia a dia de la institució i buscant finançament. 

Segons Font, una sèrie de canvis molt pensats que, lluny de produir desequilibris, arrelaran al Berguedà les dues institucions, fomentaran la seva coordinació i ajudaran a entrelligar-les, per per forta la comarca de cara endins, però també de cara enfora.