El BdeGust fa 10 anys i es consolida com la mostra gastronòmica i vitivinícola referent al Berguedà

Victòria Vins organitza tot un seguit d'activitats durant tota la setmana prèvia a la mostra | Una dotzena de cellers d'arreu de Catalunya i diversos elaboradors del Berguedà ompliran la Font del Balç de novetats i productes plens d'ànima

21 de juny del 2017
Actualitzat el 22 de juny a les 11:44h
Presentació de la 10a edició del BdeGust.
Presentació de la 10a edició del BdeGust. | AjGironella
El BdeGust, la mostra gastronòmica i vitivinícola del Berguedà que se celebra des de fa anys a la Font del Balç, al terme municipal de Casserres, però a tocar de Gironella, ja s’ha consolidat en tots els aspectes com el referent en aquest sector, i un dels millors espais per gaudir de la combinació de gastronomia i vi de la Catalunya Central. Així ho han anunciat les seves organitzadores aquest dimecres en una roda de premsa de presentació, on s’han exposat els actes d’un festival de luxe, que arriba als 10 anys amb ganes de donar-ho tot.

Serà el cap de setmana de l’1 i 2 de juliol, després que la mostra ja s’hagi consolidat durant els anys com un “gran èxit”, segons ha apuntat el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall. Sobretot, ha dit, una de les victòries de la mostra és la seva pervivència, en una comarca on “el vi no està arrelat”, i tot això, ha precisat, amb un gran suport de públic i un extens ventall d’actes. 

A banda del vi, però, el BdeGust també és un “aparador” perquè els productors gastronòmics del Berguedà puguin “maridar els seus productes”, motiu pel qual es considera que també és un element dinamitzador de l’economia del municipi i de la comarca, i per això l’Ajuntament hi aporta 4.000 euros, a part del suport logístic, ha precisat.

Qui dirigeix el timó de la mostra, però, és l’Associació Cultural de la Font del Balç, que realitza una “feina de formiguetes” durant tot l’any per oferir un programa nodrit de qualitat gastronòmica, però també cultural. Karina Bejar, membre de l’entitat, ha fet una valoració “absolutament positiva” d’aquests anys de mostra, i ha anunciat que, enguany, s’ha preparat una “gran programació” que incorpora, a més, la col•laboració de Victòria Vins. 

En aquest sentit, el responsable de Victòria Vins i membre de l’Associació Cultural Konvent, Eduard Finestres, ha anunciat que, per això, s’ha organitzat una “prèvia farcida d’activitats” que combinarà cultura i vi. Això farà que, del dilluns 26 al divendres 30 de juny, s’hagin programat, també, diversos actes. 

Entre aquests, una presentació amb sopar sobre què és un celler còsmic dilluns 26 de juny a les 20.00 hores a Victòria; un tast de vins ancestrals naturals dimarts 27 a les 20.00 hores al mateix establiment; diverses presentacions i taules rodones sobre ceps vells, premses, tines i trulls medievals, i una taula rodona sobre el vi al Berguedà dimecres 28 a les 20.00 hores a l'Església Vella de Gironella; un sopar maridatge amb productes del Berguedà i vins sense DO a les 20.00 hores dijous a Victòria; i un sopar amb xerrada sobre garnatxes blanques de la Terra Alta, divendres 30 de juny a les 20.00 hores a Victòria. 

Activitats

La mostra del BdeGust oferirà als visitants la possibilitat de tastar diversos productes de proximitat de diferents elaboradors de la comarca i els plats cuinats d’un restaurador del territori, degustar vins seleccionats de cellers d’arreu de Catalunya i gaudir d’activitats dissenyades per apropar-se a la cultura del vi. Entre aquestes, un sopar-degustació dissabte, amb maridatges i productes berguedans, on es comptarà amb la participació dels restauradors La Cabana, el Niu Nou, Ca la Quica, Cal Fuster, El Taller Càtering i Logos Berguedà, i els artesans col·laboradors La Parada d'Olvan, Ca La Margaret, La Bauma, Ramaders del Berguedà, Ca La Maria, Ous Dachs i El Vilar Ecològic. 

Ja de cara a diumenge, es realitzarà la mostra, amb la participació de dotze cellers d'arreu de Catalunya i elaboradors artesans de la comarca. Entre aquests Abadal, Fargas-Fargas i Heretat Oller del Mas de la DO Pla de Bages; Vins de Pedra de la DO Conca de Barberà; Mas Blanch i Jové, de la DO Costers del Segre; La Vinyeta, de la DO Empordà; Comunica, de la DO Montsant; RaR Vins Singulars, de la DO Priorat; Dasca Vives, de la DO Tarragona; Frisach, de la DO Terra Alta, i Vinyas d'Empremta. 

A més, també s'oferirà un maridatge de formatge i vi, un tast de vi a cegues, degustacions, un concurs de fotografia, un intercanvi de plaques de cava, sortejos i música en directe amb ZEL, i música ambient durant tot el dia amb DJ Roger Soul i DJ Mr. Fantasmitü. 
Arxivat a