El Monestir de Sant Llorenç encara el nou festival d'estiu amb més de 50 activitats culturals

Unes 1.200 persones han visitat el centre d'art durant els mesos de primavera | Toni Puig, director de Civitas Cultura, afirma que el monestir ha de continuar treballant per ser una "àgora oberta"

20 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:43h
Presentació del Festival d'Estiu del Monestir de Sant Llorenç
Presentació del Festival d'Estiu del Monestir de Sant Llorenç | Aida Morales
L'activitat al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà no s'atura, i lluny de fer-se petita, després de l'inici dels actes culturals de la primavera, aquesta es multiplicarà durant l'estiu, oferint fins a 50 concerts, tallers, obres de teatre i exposicions. Serà en el marc del segon festival anomenat "Convivium", un convit al treball conjunt, a la interacció i creixement artístic 

Una nova edició que donarà el tret de sortida dissabte 24 de juny a les 19.00 hores, amb tot un conjunt d'exposicions que celebraran efemèrides culturals, i que s'acompanyaran d'un concert de la Cobla Berga Jove. En conjunt, han dit, una "tarda de cultura en majúscules", que combinarà projectes artístics, com ara els 400 anys del naixement de Claudio Monteverdi amb l'exposició "Sempre música" d'Esteve Amills; els 100 anys de l'escàndol de l'urinari de Ducham com a inici de l'art contemporani; els 200 anys de Thoreau, l'autor de Walden, pioner de l'ecologisme; una petita exposició per ensenyar com devien ser les parets pintades de l'església del monestir durant el romànic, i una exposició d'idees per la quotidianitat en proximitat, del filosop Josep Maria Esquirol. 

"S'està extraient l'ànima de les pedres i ara volem que això sigui un aparador de la cultura de la comarca", ha afegit l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, que ha celebrat que el Monestir estigui revivint i que, durant els mesos de primavera, ja hagin passat unes 1.200 persones a gaudir dels prop de 25 actes i activitats que s'han organitzat.

De cara al proper festival, ha prosseguit el director de Civitas Cultura, Toni Puig, se seguirà la tònica de l'anterior, configurant un projecte "fet a mà", que busca el contacte amb la gent, la interacció entre els artistes i creatius de Guardiola, el Berguedà i Catalunya, i amb voluntat innovadora. Tal com ja va afirmar en la seva presentació, aquest dimarts ha tornat a afirmar que, la seva intenció, és convertir el Monestir de Guardiola en una "àgora oberta de la cultura innovadora", i ha recordat que es tracta de l'únic monestir que té una programació cultural estable durant tot l'any. 

Millora la relació amb el poble

Durant aquests mesos, ha explicat Puig, Civitas Cultura ha treballat per acostar i promoure la cultura entre la població de Guardiola, un fet que s'ha aconseguit, considera Puig, ja que la majoria de gent que ha assistit als actes era d'aquest municipi. Així mateix, ha celebrat aquesta "bona relació", i ha afirmat que, poc a poc, la comarca comença a conèixer totes les activitats que es fan. 

No obstant això, ha dit, encara és important apostar per la difusió i la comunicació del festival, motiu pel qual, durant aquest estiu, es repartiran 500 programes de mà a totes les cases de Guardiola, per tal que tothom pugui conèixer les activitats culturals que s'hi desenvolupen. 

Entre aquestes, per exemple, també es farà una reproducció d'una de les imatges plasmades al quadre Les Senyoretes d'Avinyó, d'inspiració romànica, recordant que Pablo Picasso es va inspirar, a Guardiola, respecte d'aquest model artístic. 

Un projecte de futur

Segons Puig, durant aquests anys es treballarà per aprofitar totes les possibilitats del monestir. "Nosaltres tenim moltes ganes de seguir, i el tercer any tindrem algunes novetats més fortes per poder fer un salt a Catalunya i després fora de Catalunya", ha assegurat. 

Respecte de la importància que tenen aquests festivals pel Berguedà, Imma Espel, en nom de l'Agència de Desenvolupament (ADBerguedà), ha destacat que es tracta d'un equipament "turístic, cultural i històric de primer ordre", que ja s'ha convertit en un "espai cultural" amb un futur "d'allò més encoratjador". La progressió, però, ha dit, "no es pot fer d'un dia per l'altre", i això, ha afegit, vol dir que "s'estan fent les coses ben fetes". 

"Necessitem temps; vam néixer el novembre amb un atac de fred i vam sobreviure que és un miracle", ha bromejat Puig. A partir d'ara, doncs, Civitas Cultura espera poder continuar donant forma al projecte i, d'aquí un temps, també poder gaudir de més subvencions i ajudes que permetin seguir avançant.