Els Plens es vesteixen sota un ambient agredolç; el conflicte es respira però predomina la calma

​Antolí Barra, un antic membre de la comparsa dels Plens amb més de 40 anys de trajectòria, afirma que la situació "no és agradable"

Redacció
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 3:38h
Un dels Plens, vestint-se pel primer salt.
Un dels Plens, vestint-se pel primer salt. | Carles Palacio
Seriositat, poca festa i feina intensa. Aquestes han estat les sensacions d'alguns dels vestidors i ajudants de vestidors de Plens aquest dijous de Corpus, just abans dels salts que s'han realitzat a la plaça. Malgrat que aquesta Patum és, per a molts, una de les més democràtiques que es recorden a causa del sorteig de més de 150 salts de Plens, l'ambient ha tingut, per a altres, un regust agredolç, arran de la polèmica encesa dins de la comparsa dels Plens. Com a conseqüència d'aquesta, tres membres de la plantilla van ser expulsats i, un quart va decidir deixar la colla en solidaritat amb aquests. 

Una situació de certa tensió, que s'ha palpat en l'ambient de la zona de vestidors, sobretot durant el primer salt, malgrat que s'ha anat relaxant a mesura que fluctuava la Patum. De fet, algunes persones de la comparsa han arribat a afirmar, fora de micro, que les sensacions estaven molt enrarides. 

Antolí Barra, un antic membre de la comparsa dels Plens amb més de 40 anys de trajectòria, ha admès a l'ACN que la situació que es viu actualment a la colla "no és agradable". Tot i que ja no en forma part de ple dret, assegura que encara hi va per ajudar amb tot el que calgui. Sobre el fet que enguany s'hagin sortejat 149 salts "per garantir que la festa sigui més transparent", Barra ha defensat que ells mai han negat cap salt "a ningú". "Sempre ha estat obert a tothom, i si algú no ha pogut saltar perquè s'ha posat malalt, ho ha fet l'any següent", ha explicat a tall d'exemple. 

Barra no creu que la crisi oberta en el si de la colla afecti a la plaça. "No ho crec, de fet nosaltres vestim a tothom per igual, tant els del sorteig com els nostres", ha subratllat. Entre els saltadors, l'altra cara de la moneda. Aquells a qui els ha tocat el salt per sorteig s'han mostrat molt contents que la festa s'hagi obert i s'hagi tornat "més democràtica". És el cas d'un veí de Manlleu, qui ha destacat que "és una oportunitat única a la vida". I ha afegit que només pensa en "gaudir-ho al màxim". De la seva banda, en Ramon Aguilar és un berguedà que fa anys que viu fora de la comarca. Segons ha explicat, "està molt bé que tots aquells que vulguin saltar puguin fer-ho, ja que fins ara hi havia molt poques possibilitats". "Necessitaves conèixer gent per poder saltar, i està bé que no sigui només la gent de sempre". 

Més enllà d'aquí, però, els Plens han viscut, per primera vegada a la història, una realitat ben diferent. De fet, hi havia diversa gent de fora del Berguedà, potser més que mai, així com molts patumaires que saltaven per primera vegada, gràcies a haver estat de sort al sorteig que ha impulsat l'Ajuntament de Berga. Una realitat ben valorada pels afortunats, que han considerat en declaracions a aquest diari, que es tracta d'un pas endavant en la democratització de la festa. 


 

L'antic cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus, vestint un dels Plens aquest dijous al vespre. Foto: Carles Palacio

Arxivat a