El foc inunda la primera Patum completa, que esquiva la polèmica dels Plens

Una dona ha de ser evacuada durant el segon salt de Plens | Milers de patumaires vibren al ritme de la Patum

Cristina Prat/Aida Morales
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:50h
Salt de Plens de la Patum.
Salt de Plens de la Patum. | Carles Palacio
Calor, festa i emoció. La Patum Completa d'aquest dijous ha tingut tots els elements per recordar-se com una de les més normals, però també particulars. No s'han realitzat commemoracions, aniversaris, ni actes d'extrema solemnitat, tot i que la xafogor i la incertesa han estat algunes de les protagonistes. L'ambient festiu i reivindicatiu que caracteritza la festa no ha faltat, així com l'emotivitat dels balls de cadascuna de les comparses. 

Aquest vespre no s'ha repetit el cas de la Patum de Lluïment d'aquest migdia, que d'entrada ha acollit menys gent de l'habitual per les altes temperatures a la plaça, que han superat els 35ºC. Ben al contrari, patumaires de tot Catalunya no han fallat, i milers de persones s'han anat congregant a la plaça, alguns ja des de primera hora per aconseguir les millors posicions i vistes de la festa. 

A les 21.30 hores tot just tocades, berguedans i visitants han entonat a l'uníson el ja tradicional Cant dels Segadors que enceta la festa. La Cobla Pirineu hi ha posat la música, i la plaça ha entonat la lletra. Un himne que ha estat el precursor de crits d'independència. Poc després, els Turcs i Cavallets han engegat el primer salt de Patum, amb una plaça ja plena de gom a gom. 
 

Salt de l'Àliga de la Patum. Foto: Carles Palacio


La polèmica entorn de la comparsa dels Plens i les Maces també ha estat present en aquesta Patum Completa, ja que en el primer salt de Maces s'han deixat sentir alguns xiulets, tot i que molt més tímids que els que els que es van sentir a l'inici del Passacarrers de dimecres al vespre

La festa s'ha desenvolupat correctament en quatre salts i no ha estat necessari, més que en el cas de l'Àliga, donar tocs d'atenció als patumaires per facilitar l'arribada de les comparses al centre de la plaça. El primer salt de Plens ha estat especialment bo, amb diversos espais i sense incidències. No obstant, el segon ha hagut de parar-se, després que una dona hagi caigut i hagi hagut de ser evacuada de la plaça, atesa i traslladada a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé amb una contusió a la cama. 
 

Salt de plens més obert 

El punt àlgid de la nit, com sol ser, ha estat el moment de tancar els llums de la plaça de Sant Pere i l'inici del salt de Plens. Abans de l'inici de la música s'han pogut sentir alguns xiulets per part d'alguns dels patumaires de la plaça. Malgrat tot, el protagonisme del moment s'ha concentrat en els 100 plens que, repartits per Sant Pere, l'han il·luminat i convertit en un veritable infern. Pólvora, nervis i vidalba s'han barrejat en el màxim instant d'èxtasi per a tots els patumaires. Alguns d'ells han viscut aquest salt amb especial emoció, perquè han pogut viure l'experiència de fer de Ple per primera vegada, després de ser els guanyadors d'algun dels 152 salts que l'Ajuntament de Berga va sortejar a principis de setmana.
 

Salt de Maces a la Patum. Foto: Carles Palacio


Aquest sorteig forma part d'un procés de democratització de la Patum que s'ha realitzat a la força, arran del conflicte obert dins de la comparsa, amb tres expulsions per "traïció i sedició". En aquest cas, l'Ajuntament va decidir entomar la responsabilitat dels Plens, convertint-se en el que seria la figura de cap de colla, i d'aquesta manera decidir, segons el punt de vista de l'equip de govern, com seria el repartiment de salts. Bona part d'aquests es van posar a sorteig, mentre que altres, es van repartir entre els vestidors (10 cadascun) i els membres del consistori a qui tradicionalment s'entreguen salts. Aquest sorteig ha estat valorat molt positivament per a molts patumaires que consideren que iniciatives d'aquest tipus afavoreixen al procés democratitzador de la Patum

Els i les patumaires hauran d'esperar fins el proper diumenge per viure i veure de nou les comparses de la festa
 

GALERIA DE FOTOS de la Patum completa de dijous


 
Arxivat a