La Patum de Lluïment acull la reivindicació de la Patum Infantil contra la normativa del foc

Les temperatures de la plaça de Sant Pere s'enfilen per sobre dels 35ºC, i els patumaires es concentren a les poques zones d'ombra | Menys gent de l'habitual en els primers salts de Patum de migdia a Berga

15 de juny del 2017
Actualitzat a les 22:31h
La Patum Infantil critica la normativa del foc durant la Patum de Lluïment.
La Patum Infantil critica la normativa del foc durant la Patum de Lluïment. | Carles Palacio.
Majestuosa i calorosa. Potser per aquest últim motiu, la Patum de Lluïment d'enguany ha acollit, d'entrada, menys gent del que és habitual. El termòmetre de la plaça de Sant Pere marcava 35ºC, i l'intens sol que ha ocupat aquest dijous més de la meitat de l'escenari patumaire, és el que ha fet que, de manera excepcional, Sant Pere hagi quedat gran en alguns moments, amb diversos espais buits durant l'inici de la festa, i grups de gent mal repartits entre les zones d'ombra. 

Això també ha fet, per altra banda, que les comparses hagin pogut ballar d'una manera diferent, que les famílies s'hagin pogut acostar a fer rotllana, però que el caràcter especial d'aquesta Patum del migdia hagi generat alguns dubtes entre els patumaires. L'entrada de les autoritats, just tocades les 12.00 del migdia i acompanyades de l'himne de Berga, ha estat inesperada, sense que les Guites s'ho esperessin, motiu pel qual han hagut de desplaçar-se ràpidament a fer passadís i reverència. 

El tret diferencial, però, ha vingut de la mà de la Patum Infantil. Amb el salt de la primera comparsa de foc, les Maces, un Àngel i un Dimoni han sortit a la plaça amb una pancarta que reivindicava que aquesta festa no és pirotècnia, sinó cultura. Aquesta crítica, de fet, va en la línia de la pancarta que aquest dimecres ja van col·locar al costat de l'Ajuntament, on titllaven de "ridícula", la normativa del foc, que no permet que els nens i nenes menors a 10 anys puguin formar part de les comparses de les Maces, Guites i Plens. 
 

El salt de Nans Nous per Patum de Lluïment. Foto: Carles Palacio


La Patum de Lluïment d'aquest dijous, però, ha seguit la tònica habitual, despertant algun xiulet excepcional durant l'inici del salt de Maces, arran de les expulsions i la polèmica encesa dins de la comparsa dels Plens, però viscuda i vibrant com acostuma a ser. El salt de l'Àliga, per exemple, ha tornat a ser un dels moments més esperats, així com el ball dels Gegants, que han fet saltar a l'uníson tot Sant Pere. 
 
Una Patum de gala, per altra banda, que també ha servit d'estrena del cap de colla dels Nans Vells, Òscar Guijarro, que ha dirigit la comparsa després del seu nomenament. De cara al vespre, la plaça de Sant Pere es tornarà a omplir, aquesta vegada, amb un ambient molt diferent. Les comparses faran quatre salts i, després del segon i el quart, es farà el tradicional salt de Plens. Una imatge similar, tot i que radicalment diferent de la d'aquest migdia.
 

GALERIA DE FOTOS de la Patum de Lluïment de dijous

Arxivat a