Tabal i Gegants enceten una Patum de temperatures extremes

El Passacarrers de dimecres al migdia omple la plaça de Sant Pere i els carrers de Berga de ganes de Patum | El termòmetre de la plaça de la Patum marca 33ºC a l'ombra

14 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:36h
Inici de  la Passada de migdia de dimecres.
Inici de la Passada de migdia de dimecres. | Aida Morales
El sol i la forta calor han estat, amb la llicència de la comparseria patumaire, els grans protagonistes de l'inici de la Patum d'enguany. Aquest dimecres al migdia, el Tabal i els quatre Gegants han sortit, de gala, a anunciar l'inici de la festa, en una Passada que ha omplert ja d'inici la plaça de Sant Pere, i que ha estat seguida i acompanyada sota un sol totalment aclaparador. A diferència d'altres anys, doncs, la Patum d'aquest mes de juny comença sota temperatures extremes, lluny del fred i les pluges de l'última de maig, i amb un ambient, per obligació, optimista. De fet, el termòmetre de la plaça marcava 33ºC a l'ombra, i la major part de la multitud s'ha concentrat, durant els minuts previs, a la mitja part d'ombra.

En aquest Passacarrers, com és tradicional, les dues comparses han sortit acompanyades per la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), i han enfilat cap al barri vell de la ciutat, recorrent el carrer major i, finalment, travessant el carrer del Roser per tornar a Sant Pere. Tot això, amb un seguici de patumaires que, com és habitual, els han tornat a fer d'estela. I és que a Berga, malgrat les polèmiques dels últims dies, el sentiment patumaire no canvia. Una festa que és més que això; així ho viuen els berguedans. 
 

Els Gegants, a punt de començar la Passada de dimecres. Foto: Aida Morales


Aquest any, com a novetats, els geganters de plantilla han vestit de gala. Tal com ja van fer aquest passat dimarts els nois i noies de la Llar Santa Maria de Queralt, durant aquesta Patum l'indumentària dels geganters incorpora la faixa que els membres de la comparsa portaven el 1927. Un nou complement fet amb mocador de farcell que, tal com han indicat, està teixit amb una "trama de memòria". Per altra banda, les Gegantes també han estrenat noves arrecades. 

La Patum continuarà al vespre, a partir de les 20.00 hores amb el Tabal, els Gegants Vells, les Maces i les Guites, que sortiran de Sant Pere acompanyats per la Cobla Pirineu. Durant la Passada del vespre, comparses i patumaires faran els salts corresponents davant dels domicilis de les autoritats locals, acabant amb els Tirabols a la plaça de Sant Joan i de Sant Pere, que uniran al ritme de la cançó Ella s'ho pensa. Ja de cara a dijous tindrà lloc la Patum amb totes les comparses, que començarà amb la de Lluïment durant el migdia i la Completa a la nit.
 

MAPA El recorregut del Passacarrers de dimecres al vespre
 

Arxivat a