L'Arxiu de Berguedà recupera dos llibres del S.XVII sobre la història de Berga

Un dels volums és un llibre amb correspondència, mentre que l'altre és un recull ciutadà dels actes més importants viscuts a la ciutat

Redacció
10 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:38h
La regidora de Cultura, Mònica Garcia, i el director de l'Arxiu Comarcal, Xavier Pedrals.
La regidora de Cultura, Mònica Garcia, i el director de l'Arxiu Comarcal, Xavier Pedrals. | Arxiu Comarcal del Berguedà
L’Arxiu Comarcal del Berguedà ha presentat aquest divendres en una roda de premsa els dos volums restaurats de la sèrie “Notables”, que apleguen diversos elements de valor històric i documental sobre Berga. Una restauració que es porta a termes des del 2007, i que inclou la correspondència rebuda per l’antic Consell Municipal de la vila de Berga, amb tot un recull de cartes de reis, virreis, capitans generals i altres membres destacats del govern i l’administració entre el 1626 i el 1663, i el que s’ha anomenat “Llibre verd”. 

En aquest segon volum, els berguedans es van proposar recollir les notícies més importants del passat de la ciutat, com ara la baixada de la Mare de Déu de Queralt a Berga en diverses ocasions, o bé les plagues, guerres o altres conflictes, fins al detall de la Guerra Gran i de les Guerres Carlines. Un llibre, però, segons han informat, que no està complet, ja que es va deixar d’utilitzar el 1882, i també està molt malmès en determinats punts, on faltes fulls i està descosit. 

Els dos volums, han indicat, seran exposats en una vitrina de vidre i aniran acompanyats d’un petit reportatge fotogràfic on s’exposarà quin era l’estat previ a la restauració, i quins són els processos aplicats fins a arribar a l’estat actual. Segons el director de l’Arxiu, Xavier Pedrals, el resultat és “molt satisfactori”.