opinió

No, tenir sexe no és un dret

«Tenim drets sexuals i reproductius, però tenir sexe no és un dret. Tenir sexe és un desig que inclou una o més persones»

per Alba Carreres, 20 de juliol de 2021 a les 20:00 |
Aquesta darrera setmana hi ha hagut un debat candent a les xarxes. Tenir sexe és un dret? I no, no estem parlant ni molt menys de violacions ni de cap mena d'agressions, estem parlant de tenir sexe consentit amb algú altre. I el sexe no és només penetrar, però això ja és obrir un altre meló que obriré més tard. A partir d'un tuit de la Juana Dolores, artista, escriptora de Bijuteria, i Massa diva per a un moviment assembleari, on assegurava que tenir sexe és un dret, Twitter va fer la seva màgia i la polèmica va estar servida.

En primer lloc, cal recordar que els drets són el conjunt de lleis i regles que regulen la vida en societat, que el desig és el sentiment intens que té una persona de voler aconseguir una cosa i que l'instint és un tipus de conducta complexa de manera totalment innata, sense aprenentatge previ. I el sexe? Doncs el sexe no és mullar el xurro, no és una relació exclusivament entre persones cis hetero. El sexe va més enllà. Existeix el sexe sense penetració, i, sense dubtar-ho, tothom que participi en la relació l'ha de consentir i l'ha de gaudir. I el que sembla fàcil sobre el paper a la pràctica resulta complicat.


Quantes vegades sense tenir-ne ganes? Quantes vegades perquè és "el que toca"? Sense plaer? Quantes vegades sense preguntar? Quantes vegades amb prejudicis? Quina educació sexual hem rebut? Quantes vegades sense cuidar la nostra salut sexual? I una vegada hem deixat clars aquests conceptes, una vegada hem reflexionat sobre les pràctiques sexuals que hem dut a terme, podem tornar a llegir el tuit de la Juana Dolores, que després va haver de matisar. 

Sí, tens tot el dret a tenir sexe amb tu mateixa, ningú t'ho prohibirà, toca't i fes el que tu vulguis amb el teu cos. Però no tens el de practicar sexe amb qui tu vulguis, perquè cal garantir els drets fonamentals de les persones, i el que sí que tenim són els drets sexuals i reproductius que, per cert, aprofito per dir que caldria donar a conèixer i respectar encara més.


És realment perillós presentar el sexe com un dret. Si hi ha un dret és que també hi ha deures, i dona a entendre que algú té l'obligació de tenir sexe amb una persona, i això se'n va pel camí del no consentiment, és fomentar la cultura de la violació, és dir que tots els mitjans són vàlids per aconseguir-ho.

Tenir sexe és un desig que inclou una o més persones, i dir que és un dret implicaria justificar l'explotació de cossos d'altres persones apel·lant aquest suposat dret que no existeix i a la vegada es vulnerarien drets bàsics per l'altra persona. Si diem que quelcom és un dret algú hauria de garantir que es compleix aquest dret, i el que s'hauria de garantir és que si es té sexe es respectin els drets fonamentals de les persones, cosa que sovint no es fa. 


Ah! I una altra cosa abans d'acabar. Es pot ser respectuós amb la gent encara que no hi estiguis d'acord. També darrere l'anonimat de les xarxes. Perquè sou moltes i molts que condemneu l'assetjament i després el practiqueu a les xarxes, que promoveu la llibertat d'expressió i linxeu a qui pensen diferent. Es pot debatre i discrepar sense l'insult o l'etiqueta. També a Twitter.

 

Participació