Opinió

Desobedients

«La seqüència dels fets anima a pensar que la imatge del desobedient castigat era volguda»

per Montserrat Nebrera , 23 de setembre de 2020 a les 20:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president Torra i un professor de la UAB són els desobedients de l'actualitat a Catalunya. El primer es va refermar en la seva actitud quan declarà davant del Tribunal Superior de Justícia, i va dir que entenia que era el que havia de fer; el segon senzillament ha dit que no pensa posar-se la mascareta perquè creu que podria morir. Tots dos creuen que no podien fer altra cosa. Tots dos s'arrisquen a ser sancionats.

Un és president; l'altra també pot influir sobre la vida de la gent, però en menor mesura. Tots dos creuen que la seva llibertat està per sobre de la llei, i tots dos serien herois, si la llei fos injusta. La gran diferència rau en els efectes que generaria la seva separació del càrrec.


La presidència de la Generalitat quedaria, si inhabiliten Torra, vacant, i l'ara president demana que en tal cas el lloc no s'ompli, intentant així carregar l'eventual substitut d'una responsabilitat col·laboracionista que sense dubte JxCat o el PDECat, o tots dos, etzibaran ERC si no s'hi compromet, però el tauler de joc en tot cas es pot veure mogut, pel senzill fet que des de la vacant presidencial comença en un moment o altre a córrer el compte enrere que enllaça amb la convocatòria d'eleccions. També si el professor universitari és separat del lloc de feina, es produiran efectes sobre la seva classe, i potser en tots dos casos hi haurà qui pensi que surten guanyant amb el canvi perquè el substituït no ho feia bé.

La gran diferència entre tots dos casos rau en el que indicien. La situació en què s'ha col·locat Torra evidencia el grau de declivi de les nostres institucions, amb unes lleis incapaces de preveure actituds absurdes, pensades per obtenir una foto, ni que sigui patètica, en la història. La seqüència dels fets anima a pensar que la imatge del desobedient castigat era volguda. L'altre cas és més fàcil i menys greu, perquè es tracta que senzillament alguns professors no han entès què significa la llibertat de càtedra, o si aquesta inclou la possibilitat de ser fan de Miguel Bosé. Potser també ell pensava passar a la història, però en tot cas demostra que els sistemes d'elecció per a les diverses responsabilitats i càrrecs no acaba de funcionar massa bé.

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
07/04/2021

Partits i diners

24/03/2021

I si Junts no vol fer govern?

10/03/2021

Frau de llei

24/02/2021

Pretensions, tradicions, decisions

11/02/2021

Polèmica contesa electoral

27/01/2021

Qui es vol vacunar abans?

13/01/2021

Primàries

30/12/2020

La llibertat és un deure

02/12/2020

A qui perjudica Colau?

18/11/2020

Primàries

Participació