Opinió

Doctor Trueta, esperit de Catalunya

«El Doctor Trueta representa l'orgull de Catalunya. Ofici des de la professió i compromís cívic indestriable»

per Marina Geli, 2 de desembre de 2019 a les 21:00 |
Des del 1977, el Govern de la Generalitat, a proposta del Departament de Salut, atorga a persones i institucions amb trajectòria meritòria del sector salut, les medalles i plaques Josep Trueta. El passat divendres 29 de novembre es varen entregar les d'enguany al Palau de la Generalitat. Aquest any divuit medalles i cinc plaques. El president de la Generalitat, Molt Honorable Joaquim Torra, amb la consellera de Salut, Alba Vergés, varen presidir l'acte amb la presència de la filla Amèlia del Doctor Trueta.

El Doctor Trueta representa l'orgull de Catalunya. Ofici des de la professió i compromís cívic indestriable. Ciència i humanisme. El Doctor Josep Trueta i Raspall va néixer a Barcelona l'any 1897 i morí a la ciutat l'any 1977. Metge cirurgià, va treballar fins l'exili a l'Hospital de Sant Pau i Santa Creu. Buscà solucions quirúrgiques per les ferides de guerra i dissenyà el "mètode Trueta" que l'ha fet referent internacional. Exiliat al Regne Unit, fou Catedràtic d'Ortopèdia d'Oxford. En paral·lel a la seva excel·lència professional, destaca la seva lluita per la democràcia, la pau, la llibertat, per a Catalunya.


L'any 1940 participa a Londres en la creació del Consell Nacional de Catalunya, entre els exiliats catalans. Militant antifranquista visita Barcelona, clandestinament, l'any 1954 per pronunciar una conferència entorn la poliomielitis amb la Societat Catalana de Biologia, en el domicili de Josep Puig i Cadafalch, arquitecte modernista. L'any 1966 torna a Catalunya definitivament i visqué fina a la mort a Santa Cristina d'Aro.

The Spirit of Catalonia (1946) és la seva obra, relat polític per explicar al món quina és l'essència de Catalunya. Les seves cartes amb l'amic Pau Casals, també a l'exili, ens aporten llum a les extraordinàries personalitats de dos de les persones de Catalunya amb més reconeixement internacional, catalans universals. Ens recorden la pulsió de llibertat de Catalunya, encara no resolta. L'any 2009 l'editorial Contra Vent, de l'actual president de Catalunya, Joaquim Torra, publicà Estimat Doctor/Admirat Mestre, les 79 cartes del Doctor Trueta al professor Pau Casals. Els dos va estar nominats pel premi Nobel.


En l'acte d'entrega de medalles i plaques Doctor Trueta, recuperat després d'un parèntesi per la situació política (article 155), del passat 29 de novembre, vaig sentir l'orgull del sistema sanitari de Catalunya, el sentiment de pertinença a un model que suma ofici i ètica, ciència i humanisme, coneixement i compromís. Esperit Doctor Trueta.

Esperit de Catalunya, l'any 1946 el Doctor Trueta escriu: "un cop més, en el futur pròxim, Catalunya tornarà, pacífica i desitjosa de ser una bona veïna, si els altres li són bons veïns o bé, brusca i font de problemes, si és torturada". 65 anys desprès encara presó i exili per no haver trobat canalització política a l'anhel de llibertat de Catalunya. Cal rellegir aquell escrit d'exili, amor i enyorança però alhora de rebel·lió, optimisme, i humanisme d'un metge que va intentar tota la seva vida reparar l'horror de les guerres.


Les trajectòries de totes les persones i entitats reconegudes expliquen la fortalesa de Catalunya en Salut. Metges, infermeres, investigadors, acadèmics i entitats socials. Entitats que treballen per l'equitat de les persones amb vulnerabilitat social (Fundació Sant Pere Claver o Metges sense Fronteres), Fundacions de mecenatge (Cellex, fundada pel Doctor Pere Mir, el gran mecenes de recerca de Catalunya); institucions que treballen per trobar el rigor (Agència de Qualitat i avaluació sanitàries de Catalunya, de les primeres d'Europa o la Comissió de la Salut del Col·legi d'Economistes de Catalunya). Persones més reconegudes o anònimes.

Atenció primària i hospitalària. Recerca i Universitat. Treballant a Catalunya i a fora. Des de Barcelona o des de qualsevol lloc de Catalunya. Superant obstacles des del professionalisme i el compromís.

El sistema de salut de Catalunya s'ha vertebrat durant molts anys despertant en moltes persones i institucions, també privades, vocació de servei públic. Cal liderar i corregir les seves debilitats i tenir consciència que la pèrdua de la qualitat i equitat té conseqüències molt importants, a nivell individual i col·lectiu.

Professió sanitària i civisme. Ofici i ètica per curar i cuidar i compromís col·lectiu. Esperit Trueta.

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
02/12/2019

Doctor Trueta, esperit de Catalunya

19/11/2019

Estimar és un lloc

04/11/2019

Mossos, sí

21/10/2019

​Determinació i política

07/10/2019

Agenda 2030

23/09/2019

Ser metge al segle XXI

09/09/2019

​Formació d'adults: mentoria educativa

26/08/2019

La resposta a la sentència

12/08/2019

La cruïlla del sistema sanitari

29/07/2019

Acció social

Participació