SOCIETAT

L'Ajuntament de Cunit presenta el Pla d'Acció per a reduir les emissions de CO2

per Llorenç Avinyo, El Vendrell | 14 de maig de 2017 a les 22:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
l’Ajuntament de Cunit ha presentat el primer document del PAES que recull una diagnosi energètica i que proposa un Pla d’accions amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 en un 20% abans de 2020.
El Pacte dels Alcaldes és el principal moviment europeu on participen autoritats locals que han assumit un compromís voluntari per reduir les emissions de CO2 un 20% abans de 2020. A nivell local, la Diputació de Tarragona coordina el Pacte d’Alcaldes en el territori tarragoní i en els seus municipis; a més de donar el suport tècnic i financer.

El PAES és el Pla d’Acció per l’energia sostenible, i és l’instrument a l’abast dels municipis per materialitzar el seu compromís davant el canvi climàtic.
La presentació del PAES ha estat a càrrec de Cristina Marteles, tècnica de l’empresa de serveis per a la sostenibilitat ambiental ‘LaVola’ qui  va explicar l’estat actual del procés que es troba amb l’inventari d’emissions finalitzat, complint amb els compromisos adquirits en el marc del Pacte d'Alcaldes.

L'inventari ha permès detectar els sectors d’activitat que tenen major impacte a nivell d'emissions, com són el transport i el sector domèstic, causants del 44% i el 30% de les emissions, respectivament. De la mateixa manera, ha permès conèixer el total d'emissions de GEH del 2005, que es comptabilitzen en 46.948 t CO2, i calcular el 20 % de reducció pel 2020 a què es van comprometre el 2015 quan van firmar el Pacte d'Alcaldes.
Per aconseguir aquesta reducció del 20 % que correspon a 9.390 t CO2, l'Ajuntament de Cunit portarà a terme diverses accions, tant en l'àmbit municipal, com del propi Ajuntament, sobre els sectors d'afectació del PAES com són el terciari, el residencial, el transport i el tractament de residus.

Aquestes mesures estan recollides en el document presentat divendres i que són en total 35 accions que s’adrecen a donar compliment a 5 objectius estratègics en els àmbits d’eficiència energètica, energies renovables, mobilitat, residus i d’altres sectors.
Algunes de les accions, pel que fa a l’increment de l’eficiència energètica, són el correcte tancament energètic en períodes de no activitat dels equipaments municipals, la substitució de les lluminàries i làmpades existents per led, substitució de tancaments de les finestres, col·locació d’elements de protecció solar, entres d’altres. A més d’elaborar un manual de bones practiques ambientals i de realitzar campanyes de sensibilització a totes les dependències, la incorporació de clàusules ambientals en els plecs de prescripcions tècniques de serveis municipals externalitzats… i a nivell domèstic, la creació de campanyes de sensibilització.

 

Participació