Aquesa setmana l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès ha signat un Decret d’alcaldia responent a la Subdelegació del Govern de Barcelona, reiterant les al·legacions i oposant-se al projecte. Després que el passat mes de març l’Ajuntament presentés al·legacions a l’autorització administrativa prèvia d’Impacte Ambiental del projecte PEol-540, el passat 30 de juny la Subdelegació del Govern de Barcelona va entrar a registre una sol·licitud de resposta per part de l’Ajuntament a la contesta de l’empresa Energías Renovables de Ormonde 36 SL a les al·legacions que va presentar l’Ajuntament el passat mes de març.
El projecte al que s’oposa l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès és el projecte PEol-540 AC, presentat per Energías Renovables de Ormonde 36 SL, que comprèn els parcs eòlics Cerbero, Menecio, Oalad, Perses, Odiseo, Selene i Cretón I les seves infraestructures, al seu pas pel municipi.
Aquest projecte va ser entrat per registre el gener de 2022 a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès. L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que “l’Ajuntament de la Bisbal s’oposava i se segueix oposant al projecte, tal com va fer amb el projecte de la MAT, que es va presentar l’any passat, perquè es tracta d’una nova línia de transport energètic que no ha tingut en compte el territori i que pretén instal·lar 6 torres de més de 50 metres d’alçada a la Bisbal del Penedès. La línia és per portar energia renovable de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana, sense deixar cap mena de benefici al territori que, quedaria trinxat i, fins i tot, passaria per sòl de protecció especial”.
El projecte al que s’oposa l’Ajuntament és un nou projecte de l’empresa Forestalia que planteja portar energia des de parcs eòlics de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona, utilitzant el territori com a zona de pas. Es tracta d’una línia aèria d’alta tensió (LAAT) a 400 kV, que va des de la torre d’alta tensió 416 (línia projectada Valmuel Begues – CS Promotores Begues) fins a la SET Garraf a Vilanova i la Geltrú.
La batllessa bisbalenca considera que “les infraestructures d’energia renovable han de ser de proximitat i aprofitant espais, com per exemple les autopistes. Es podrien instal·lar panells solars per tota la mitjana de l’autopista de Zaragoza fins a Barcelona sense haver d’hipotecar espais naturals ni rurals. És inconcebible que es creïn zones d’energies renovables a llarga distància pel benefici d’uns quants”.