1 de 10
SOCIETAT

Calafell aconsegueix treure 36 famílies del cercle de la pobresa

Balanç del primer any del pla de xoc impulsat pels serveis socials i de treball de l’Ajuntament

Serveis socials de Calafell | AC
per Redacció, Calafell | 31 de gener de 2022 a les 15:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El pla de xoc impulsat per l’Ajuntament de Calafell ha aconseguit, en el seu primer any, treure 36 famílies del cercle viciós de la pobresa. Són les famílies que han aconseguit una inserció laboral plena, que els ha permés normalitzar la seva situació i començar a caminar sense el suport dels serveis socials.

En aquest primer any de vigència, el pla de xoc contra la pobresa ha atés i acompanyat 179 famílies, en una acció combinada dels serveis socials i dels d’ocupació de l’Ajuntament. S’han fet 961 atencions: 230 de treball social i 731, d’orientació laboral.

El retorn assolit, un 20% de casos finalitzats amb èxit, és alt per als barems habituals dels serveis socials. En bona mesura, això es deu al fet que el pla de xoc ha posat el focus en famílies que tenien una oportunitat real de sortir-se’n amb una empenta relativament petita.

“Aquesta és la idea”, explica la tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio. La regidora afegeix: “Hem prioritzat unitats familiars que, tot i estar en risc o directament en situació d’exclusió social, podien aconseguir un canvi de debò en les seves vides”.

Rubio diu també: “El pla ha prioritzat també qui ha mostrat compromís autèntic i real per a sortir-se’n. I això s’ha notat en els resultats”.

Les accions realitzades han tingut altres fruits. Per exemple, en termes de motivació per a trobar feina o reciclar-se professionalment: 29 persones, per exemple, han convalidat estudis o s’han posat a estudiar de nou. També n’hi ha una desena que fan voluntariat i així aconsegueixen una xarxa social.

També s’ha tirat endavant un programa per a millorar les habilitats socials, les competències familiars i la cohesió familiar, que ha arribat a 4 famílies i n’hi una desena en llista d’espera. A més, gràcies a la col·laboració de la fundació de l’escola Camp Joliu, 11 infants han pogut tenir beques per a fer activitats de lleure i esport. I 1 persona ha estat becada per aquesta mateixa fundació per fer estudis superiors.

Helena Rubio explica que aquest pla de xoc també implica un canvi important en els serveis socials. “Volem anar més enllà de donar ajuts a qui els necessiti, perquè els serveis socials no han de ser una mera gestoria de subvencions, sinó un instrument per revertir la pobresa i l’exclusió social”, diu. I destaca que “fer que les famílies s’impliquin en la solució trenca la idea que els ajuts i subvencions siguin un forma de vida”.

Afegeix: “La pobresa és quelcom més que un problema econòmic. Però la despesa pública reactiva puja, mentre baixa la proactiva i preventiva. Això ha creat cercles viciosos, que estigmatitzen i cronifiquen les situacions d’exclusió social, que, tanmateix, podem revertir avançant-nos-hi”.

Participació