1 de 10
SERVEIS

L’Agència Catalana de l’Aigua i el Consell Comarcal impulsen el sanejament al Baix Penedès

Han signat els convenis per millorar el sanejament de la Joncosa de Montmell, La Carronya i L’Hostal i Masllorenç

La depuradora comarcal de Santa Oliva | CCBP
per Nació Digital, Baix Penedès | 14 d'agost de 2021 a les 15:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal del Baix Penedès han signat els convenis per a impulsar el sanejament de diversos nuclis i municipis de la comarca.  El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del Consell Comarcal, Joan Sans, han signat els convenis per a la redacció dels projectes de sistemes de sanejament del nuclis de la Joncosa de Montmell, La Carronya i l’Hostal (Sant Jaume del Domenys) i el municipi de Masllorenç.

L’acord preveu una aportació de l’ACA de més de 102.000 euros (amb càrrec al cànon de l’aigua) i l’establiment del marc de col·laboració entre les dues administracions així com la determinació de les condicions en què es durà a terme el finançament dels treballs que correspon a l’administració que les gestiona (Consell Comarcal) per a la redacció del projecte constructiu d’aquests quatre sistemes de sanejament que donaran servei a la comarca.

Aquestes actuacions, estan incloses en el Programa de mesures del segon cicle del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (2016-2021), dins del seu Annex V, que inclou les actuacions planificades al període 2022-2027 .

El Consell Comarcal del Baix Penedès gestiona els sistemes de sanejament (col·lectors en alta, estacions de bombament i depuradores) la de la Riera de la Bisbal (Vendrell), Cunit i Cubelles, l’Arboç, Bellvei, Bonastre, Sant Jaume dels Domenys i Llorenç del Penedès.

Les depuradores gestionades pel Consell Comarcal son del tipus tractament biològic amb biomassa en suspensió (Fangs actius), menys a Sant Jaume dels Domenys, on a més a més d'una EDAR del tipus indicat existeixen dos tractaments tous (llacunatges) als nuclis de la Torregassa i el Papiolet.

Cogovernança amb el territori

El President del Consell Comarcal ha destacat “la importància de gestionar des de la proximitat del territori, fent les coses d’acord amb les administracions locals”. El director de l’ACA, Lluís Ridao ha posat en valor els beneficis de l’esperit del nou model de sanejament que “ens permet establir un nou marc de relació basat en la cogovernança i, alhora, garantir les atribucions de fons necessàries per que les administracions locals i ens gestors del territori puguin dur a terme la gestió dels sistemes de sanejament des de la proximitat”.


Garantia de finançament per a la gestió des del territori


La Llei de Mesures aprovada amb el pressupost de la Generalitat 2020 va modificar la retribució perquè les administracions actuants puguin fer front a l’explotació del sistema. Això va comportar un increment del 8,5% de les despeses directes d’explotació, que estaven congelades des del 2012, per aquells ens que presten el sense concurrència competitiva (empreses públiques o mixtes).

 

Participació