1 de 10
INFRAESTRUCTURES

Front de municipis, entre ells Calafell, contra les grans pantalles opaques a la línia ferroviària de la costa

Demanen alternatives menys lesives per mitigar el soroll dels trens

El tren passant per Calafell | AC
per Nació Digital, Calafell | 24 de maig de 2021 a les 18:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

23 municipis de Tarragona i Barcelona, entre ells Calafell, han constituït un front contra la instal·lació de grans pantalles acústiques opaques a la línia ferroviària de la costa. Reclamen alternatives menys lesives per mitigar el soroll dels trens, que les projectades per l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif), que implicarien murs de cinc metres d’altura, fins i tot set metres, travessant municipis de part a part.

Aquest front ha nascut a partir d’una reunió convocada per l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau. Hi han participat els ajuntaments d’Altafulla, Arenys de Mar, Badalona, Calafell, Caldes d'Estrac, Cambrils, Cubelles, Cunit, El Masnou, El Vendrell, Gavà, L'Ametlla de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sitges, Tarragona, Ulldecona, Vilanova i la Geltrú i Vila-seca. La convocatòria s’havia fet extensiva a tretze municipis més que no hi han pogut assistir, però que també se'n poden veure afectats.

Els ajuntaments participants en la convocatòria han mostrat el seu desacord amb la solució proposada, i critiquen el fort impacte visual i paisatgístic que provocarien aquestes barreres, que semblen ser l’única mesura proposada per Adif en un projecte que està en fase de redacció.

Els ajuntaments afectats s’han compromès a avançar units contra el projecte. Es dona la circumstància, a més, que alguns encara no han estat informats. En la trobada s'ha acordat la coordinació tècnica col·lectiva entre tots els ajuntaments. També sol·licitar reunions amb la Generalitat, perquè hi intercedeixi políticament. El col·lectiu d'ajuntaments també reclamarà reunions amb el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i amb Adif, per tal de conèixer el projecte en la seva totalitat, i cercar altres alternatives menys agressives per als entramats urbans.

 

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica: “Als ajuntaments ens estan portant venuts. El que sabem d’aquest projecte és buscant-nos la vida, o de forma indirecta mitjançant un projecte d’expropiacions que ens dona alguna pista. I potser s’entén que no se’n sàpigue gaire, considerant la barbaritat que pretenen fer als municipis”. Ferré posa un exemple que no pot ser més il·lustratiu: “El mur de Berlín feia 3,75 metres d’alt. Aquí planegen fer murs de 5 metres com a mínim, potser fins i tot de 7 metres”.

L’alcalde també diu que “presentarem al·legacions al projecte quan aquest se substanciï i el combatrem per terra, mar i aire, perquè no podem permetre ens destrossin el municipi d’aquesta forma. Més quan hi ha altres sistemes, infinitament menys agressius, per complir les normatives sobre sorolls de la Unió Europea”.

De la seva banda, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, lamenta “la falta de consideració d'Adif respecte als perjudicis que les pantalles poden causar als municipis” i ha manifestat que aquest projecte “empitjora la relació d'Adif amb els territoris, ja prou malmesa per la persistent manca d'inversió en les infraestructures ferroviàries”.

Olga Arnau apunta: “Una de les demandes que es faran a Adif és la renovació del parc mòbil i les vies com a principal mesura a adoptar per reduir l'impacte acústic dels combois, atès que la normativa indica que principalment cal actuar sobre el focus emissor del soroll”.

Participació