MEDI AMBIENT

L’Ajuntament de la Bisbal, contrari als parcs de plaques fotovoltàiques

Comunicat de l’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, contrària a ubicar aquestes instal·lacions en zones agràries productives

per Nació Digital , La Bisbal del Penedès, 22 d'abril de 2021 a les 13:36 |
La Bisbal, municipi agrari | AB
L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès se segueix oposant als projectes de parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles productius sense el consens del territori. 

El passat mes de novembre van arribar tres consultes de viabilitat per a instal·lacions fotovoltaiques: 

-La ISF Castellet, que afecta els municipis de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, La Bisbal del Penedès i Banyeres amb destí final a l’Arboç. La instal·lació tindria 92.583 mòduls per tenir una potència total de 45MWn i 50Mwins de potència pic ocupant una superfície total de 78,10 hectàrees de terreny agrícola repartides entre els quatre municipis.

-Dos projectes tècnics que afecten el municipi de La Bisbal del Penedès. La proposta del projecte tècnic de planta solar “Les Planes” tindria 11.400 panells, 5.928 kWp i una superfície de terreny agrícola aproximada de 9,3 hectàrees.


Aquesta va ser la primera notícia que vam tenir els ajuntaments sobre la instal·lació d’aquestes instal·lacions i, els consistoris afectats, vam presentar al·legacions per aturar els projectes de plantes fotovoltaiques, fent arribar propostes alternatives que plantejaven la ubicació dels mòduls en sostres d’empreses i en terrenys industrials però no en terrenys agrícoles ni protegits.

Paral·lelament, es va per públic un manifest, aprovat per unanimitat al Consell d’alcaldes del Consell Comarcal del Baix Penedès i al Ple ordinari de la Bisbal del Penedès, que expressava que diem “SÍ a l’energia sostenible, a les instal·lacions d’autoconsum a les indústries i a la instal·lació de parcs fotovoltaics a parcel·les industrials. NO a la proposta de planta fotovoltaica en terrenys agrícoles en ús perjudicant la nostra comarca i el seu entorn social, econòmic, natural i paisatgístic”. 


El passat mes de febrer va arribar l’informe desfavorable sobre els projectes de viabilitat de parcs solars fotovoltaics emès per part de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, que desaconsellava la proposta i, al mes de març, va arribar un recurs de reposició de dues de les tres empreses que volien instal·lar solars fotovoltaics, donant a l’Ajuntament un termini per fer al·legacions. Aquest mes d’abril, l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès ha enviat un informe desfavorable responent les al·legacions presentades per l’empresa, que segueix sense consensuar el projecte amb el territori. Mitjançant aquest comunicat us faig coneixedors dels principals arguments defensats en l’informe desfavorable dels tècnics municipals:
  • L’àrea on es vol ubicar aquest projecte és una àrea molt propera a l’àliga cuabarrada, que es troba a la zona
  • La documentació que presenten segueix presentant discrepàncies significatives
  • Segueixen sense presentar estudis d’impacte i integració paisatgística del projecte
  • En un dels projectes la proposta està superposada damunt de camins públics rurals
  • Reiterem que es considerin altres alternatives que no afectin sòls agraris productius ni sòls de protecció preventiva

 

Participació