CULTURA

La Bisbal acull l’exposició itinerant «Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya»

Es podrà visitar fins al 21 de maig al Centre Municipal de Cultura

per Nació Digital , La Bisbal del Penedès, 21 d'abril de 2021 a les 13:19 |
Exposició sobre la pedra seca | AB
El passat divendres 16 d’abril es va inaugurar, al Centre Municipal de Cultura, l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”. Es tracta d’una mostra itinerant que ha estat creada per la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura nacional que es podrà visitar a La Bisbal del Penedès fins al 21 de maig, cada tarda de dilluns a divendres de 16:30h a 20:00h.

Durant la inauguració, vam comptar amb els parlaments de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme, Maria Àngels Blasco; i el representant de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT), Robert Rovira; que van destacar la importància de la tècnica de la pedra seca reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i el valor de l’exposició, que ofereix una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. 


Al seu torn, la regidora de Cultura del municipi, Judith Vidal, va fer un breu repàs sobre la presència i la història de la pedra seca a la Bisbal.  L’alcaldessa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, va concloure l’acte agraint la presència dels assistents i recordant els actes de Sant Jordi, que enguany es vertebren al voltant de la pedra seca. Val a dir que l’acte va comptar amb la presència del President i diversos consellers del Consell Comarcal del Baix Penedès, diversos regidors del Consistori i membres d'entitats locals.

La Bisbal posseeix una gens menyspreable presència d’elements constructius amb pedra seca, estudiats al llarg d’aquests anys per interessats en la matèria com l’arquitecte i historiador Benjamí Català o el desaparegut Josep Mª Vallès, impulsors el 2003 de la primera gran exposició i catalogació de les barraques de pedra seca al municipi. Ambdós també van formar part de la revista El MARGE, publicació de la secció mediambiental de l’ADF Clot del Bou, que difonia detalls de l’arquitectura rural i en pedra als seus números i que va ser impulsora d’incomptables activitats per a la difusió i preservació del patrimoni de la pedra seca: des d’exposicions i conferències fins a tallers per divulgar el paisatge i el treball de la pedra o activitats de neteja passant per accions com el  desbrossament i la restauració de camins i barraques. 


Aquest any que El Marge hauria complert 20 anys, l’Ajuntament ha decidit dedicar els actes de Sant Jordi a la pedra seca, tot fent palès el reconeixement a la feina feta durant tots aquests anys pels membres impulsors de la revista amb l’edició  de la primera part del catàleg de barraques de pedra seca de la Bisbal, elaborat pel bisbalenc Jaume Miró i que recull prop de les 400 construccions d’aquesta tipologia localitzades ara com ara al municipi.

 

Participació