CULTURA

Instantànies de la proclamació de la II República d’Antoni Ollé Pinell, en el 40è aniversari de la seva mort

L’Arxiu Comarcal co seva fotografies de gran valor de l’esdeveniment

per CULTURA , Vendrell, II República, fotografies,, 12 d'abril de 2021 a les 18:23 |
Rebut de la celebració musical | ACBP

Enguany es commemora el 90è aniversari de la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya (març de 1931) i la proclamació de la Segona República (14 d’abril). Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van obrir una nova etapa política a l’Estat espanyol. El triomf republicà va significar la caiguda de la monarquia i l’exili del rei Alfons XIII a França. Val a dir que el sentiment republicà estava molt més arrelat a Catalunya que a la resta de l’Estat Espanyol. 

L’entusiasme popular del moment i alhora la improvisació dels polítics van portar a dos actes de proclamació ben diferents.  En efecte, dos dies després de les eleccions, el 14 d’abril, a la una del migdia, Lluís Companys, regidor de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyat de regidors republicans,va proclamar la República Espanyola des del balcó de l’Ajuntament, penjà la bandera republicana i prengué possessió de l’alcaldia. Tanmateix, a un quart de tres, des del balcó de la restablerta Generalitat de Catalunya, Francesc Macià va onejar la senyera, va proclamar la República Catalana com a Estat integrant a la Federació Ibèrica i va anunciar que exerciria provisionalment les funcions de President del Govern de Catalunya. 

Així, doncs, la proclamació de la República catalana per part de Francesc Macià en l’escenari de la recentment anomenada plaça de la República –actual plaça Sant Jaume– i la posterior proclamació de la República Espanyola a Madrid per part de Niceto Alcalà Zamora, president del govern provisional, va omplir els carrers de les ciutats i els pobles del país. L’entusiasme va ser generalitzat. A Barcelona l’espectacle era extraordinari;multitud de ciutadans es van manifestar cívicament per les Rambles amb les banderes catalanes i republicanes i amb cants de la Marsellesa. 

L’endemà, el 15 d’abril fou declarat Festa Nacional pel govern provisional de la República Espanyola. En aquest segon dia de la República les manifestacions foren multitudinàries. A Barcelona es concentraren principalment a la plaça de la República, les Rambles i la plaça de Catalunya.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès conserva tres fotografies del fons documental d’Antoni Ollé Pinell (Barcelona, 1897-1981), fotògraf, gravador i pintor, que il·lustren aquestes manifestacions populars del 15 d’abril, concretament, les de la plaça de Catalunya i la del quarter d’infanteria de la plaça de Bonsuccés. L’artista Antoni Ollé tenia un vincle especial amb el Vendrell, concretament amb la platja de Sant Salvador, on la família Ollé Sanromà va estiuejar.   

A la vila del Vendrell, el 14 d’abril els convilatans s’aplegaren al local del Centre Republicà, al carrer de Jaume Ramon –actual carrer del Cafès–, per tal d’assabentar-se dels esdeveniments. Els actes de celebració van consistir en una manifestació convocada a les vuit de la tarda, la qual va portar dues banderes republicanes a l’Ajuntament, a la plaça Vella, amb el so de La Marsellesa.

L’Ajuntament va pagar 120 pessetes a Josep Vidal per la banda de música que va acompanyar la manifestació i 42 pessetes a Salvador Altés per les dues banderes republicanes. L’aglomeració de gent a la plaça Vella fou admirable. Després d‘hissar les banderes, l’alcalde Francesc Arbós Jané va dirigir unes paraules de patriotisme i entusiasme. El 15 d’abril, diada de Festa Nacional, es van constituir els nous ajuntaments republicans i s’instaurà el català com a llengua oficial als consistoris.  Al Vendrell, els comerços també van tancat. La Biblioteca Popular del Vendrell no va obrir les seves portes i va hissar la bandera. La festa va continuar al Teatre Tívoli amb un ball amenitzat per les orquestres Gomis-Jazz. Les despeses van anar a càrrec de l’Ajuntament del Vendrell, que va pagar 65 pessetes pel lloguer del local. 

 

 

 

Participació