CULTURA

Rosa Miquel Nin (El Vendrell, 1897-1961), mestra per vocació; Dia Internacional de les Dones

L’Arxiu Comarcal recorda la figura de la mestra vendrellenca amb motiu del 8 de març

per Arxiu Comarcal Baix Penedès , El Vendrell, 5 de març de 2021 a les 15:52 |
8 de Març, Rosa Miquel Nin, | ACBP

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones. L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ho vol celebrar recordant la vendrellenca Rosa Miquel Nin, que va dedicar la seva vida a l’ensenyament. Va ser mestra, una de les poques ocupacions on la dona es podia desenvolupar professionalment.

Rosa Miquel va néixer el 22 de novembre de 1897 al Vendrell. Els seus pares, Manuel Miquel Carbonell, comerciant, natural de Ripoll, i Maria Nin Miret, del Vendrell, s’havien casat al Vendrell el 19 de desembre de 1891.  Rosa tenia un germà gran, Jaume (El Vendrell, 1896  – Barcelona, 1969). Els seus avis paterns eren Joan Miquel Bofarrull, militar, natural de Valls, i Micaela Carbonell Camproví, natural de Ripoll. Els avis materns foren Jaume Nin Mallofré, comerciant, i Rosa Miret Rosich, de Sant CugatSesgarrigues. El 1869, el seu avi Jaume Nin Mallofré (El Vendrell, 1835-1922), conegut pel renom Gitanet, va comprar un hort al carrer de Sant Magí, on el 1871 va construir la casa i el 1879 uns magatzems pel comerç del vi. El 1879 es va quedar vidu i va tornar a casar-se el 1884 amb Francesca Oliver Oriol, de Riudoms. 

Rosa Miquel va estudiar al Col·legio Ibérico de la mestra Maria Anna Guimerà Saló, ubicat al carrer Major, número 23 del Vendrell, a la casa coneguda com el Portal del Pardo. En aquesta escola de noies va rebre una acurada educació, ja que, a més de les assignatures oficials, s’ensenyava francès, solfeig i piano. Va cursar el batxillerat a l’Instituto General y Técnico de Tarragona. El 1913, es va matricular a l’Escola Normal Superior de Mestres de Tarragona i va acabar la carrera de mestra de primera ensenyança el 1917.

En els seus inicis, va impartir classes particulars. Així, va tenir com a alumnes els fills de la Marquesa de Samà, entre 1918 i 1920. Va ser mestra d’escriptura, lectura, gràfica i aritmètica de les noies de dotze anys que es van matricular a l’escola nocturna gratuïta, creada el 1921 per la Junta de Senyores d’Acció Catòlica, que va funcionar en una de les aules del Col·legi de les Mares Escolàpies del Vendrell.  El 1926 fou proposada com a vocal del Patronat de la Biblioteca Popular del Vendrell. Del juliol de 1926 al gener de 1927 va fer pràctiques a la Biblioteca Popular del Vendrell.

Rosa Miquel va signar el manifest “A les dones de Catalunya” per al’ampliació de l’amnistia dels exiliats i els presoners per causes polítiques i socials com a conseqüència de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera. Aquest manifest fou promogut per un grup de dones escriptores catalanes el març de 1930 i va tenir una gran repercussió. 

La seva carrera com a mestra li va permetre treballar en diverses escoles de la comarca del Baix Penedès. El 1932 començà a treballar com a mestra interina de l’Escola Nacional de nenes del districte 3r del Vendrell fins al juliol de 1934. Aquesta escola estava ubicada als baixos de casa seva, alcarrer de Sant Magí, número 40, atès que la seva mare l’havia arrendat a l’octubre de 1931 a l’Ajuntament del Vendrell per un període de cinc anys obligatoris i cinc voluntaris. Tanmateix, aquest arrendament va finalitzar el novembre de 1936 per voluntat de l’Ajuntament ja que no podia assumir les despeses del lloguer.

El febrer de 1934, va fer el curs d’ingrés com a alumna de l’Extensió d’Ensenyament Tècnic. Era una escola de català per correspondència,promoguda pel Comitè de la Llengua de la Generalitat de Catalunya, que donava accés a l’ensenyament del català als mestres de l’Estat de manera gratuïta.

Entre 1936 i 1939 treballà com a mestra interina a l’Escola Nacional de nenes de Llorenç del Penedès.  El setembre de 1939 s’incorporà a l’Escola Mitxa de Lletger (Sant Jaume dels Domenys), on exercí fins al setembre de 1946. El 27 de desembre de 1944 es va presentar a les oposicions i les va aprovar. Val a dir que, per aprovar el tercer exercici de les oposicions, era obligatori treure’s el títol d’Instructora elemental de Hogar y Juventudes. Va realitzar el període de pràctiques obligatòries i no remunerades a la mateixa escola de Lletger entre el 31 de gener i el 15 de juliol de 1945. A l’octubre de 1944 fou nomenada per a la plaça de l’Escola d’Ulldemolins, però no va arribar a ocupar-la mai.

Va fer de mestra de l’Escola Mixta d’Aiguaviva (El Montmell), per concurs de trasllats, del 14 d’octubre de 1946 al 31 d’agost de 1951. Va acabar la seva carrera professional a l‘Escola Mixta del Papiolet (Sant Jaume dels Domenys), per concurs de trasllats, on va treballar de l’11 de juny de 1951 a l’1 de setembre de 1960. Rosa Miquel va morir el 4 de gener de 1961 al Vendrell.

La seva trajectòria professional està ben documentada gràcies a l’interès de  Montserrat Miquel Baltasar, neboda-neta, per conservar documents i fotografies que il·lustren dues etapes de l’ensenyament a Catalunya, abans i després de la guerra civil espanyola. Aquesta documentació, dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, permet conèixer la metodologia i els continguts que els infants rebien a les escoles públiques.

 

Participació