OPINIÓ

Article de Dani Pernas: «La Democràcia»

El president d’ERC del Baix Penedès debuta com articulista a Nació Digital

per Dani Pernas, El Vendrell | 28 de gener de 2021 a les 15:48 |
Dani Pernas | DP
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La paraula democràcia d'origen grec ("el poder de el poble") fou inventada pels atenesos per definir un sistema de govern on les decisions eren preses per l'assemblea de ciutadans. Es podria afirmar que la democràcia va estar en coma dos mil anys, amb la derrota de les polis gregues i l'inici de l'era hel·lenística el 323 a.C.

La Revolució Francesa és l'embrió de l'actual democràcia amb la Declaració dels Drets de l'Home, la llibertat, igualtat i fraternitat com a principis rectors de la República el 1792.

Si la democràcia es basa en la participació i empoderament de l'individu, que lliurement, exerceix el dret a vot, dret fonamental que s'ha de garantir, no és una bona notícia que a Portugal, enmig de la pandèmia, la participació ha estat del 40%. Aquesta dada, hauría de fer reflexionar, fins i tot a qui ha avantposat els seus interessos demoscòpics, als de garantir la salut pública i dret a vot de tothom. Podem convenir que quan menor sigui la participació, menys legitimats podem considerar els resultats. El deure de qualsevol dirigent, és posar les eines per garantir la màxima participació. 

Fer eleccions en plena pandèmia amb gent als hospitals o confinats a casa, o altra considerada de risc atemorits per desplaçar-se a votar perquè ho consideren un risc, no sembla bona idea.

Malgrat tot, tenim dues grans eines que ha potenciat el govern per facilitar la participació: el vot per correu, i el vot delegat. Aprofitem-los. Perquè si hi ha una bé que ens concerneix a tothom, aquest és la democràcia.

 

Participació