OPINIÓ

Article del govern i altres grups de Cunit: «Història del SUD 5 i el Futur de Cunit»

Davant les crítiques dels ecologistes de la comarca

per Grups polítics de Cunit , Cunit, 21 de gener de 2021 a les 17:42 |
Miramar Sud | AC
El POUM (Pla Ordenació Urbanística Municipal) de Cunit data del 2006, aprovat pel consistori del moment i és l’instrument que qualifica el futur urbanístic del municipi, i és sota aquest instrument que es van aprovar, seguint la legalitat urbanística, 18 convenis, un d’ells el de el SUD 5, sector Miramar.

Des de l’any 2018, els propietaris dels terrenys, a iniciativa pròpia, com marca la llei, van començar els tràmits per a la urbanització d’aquest, presentant el corresponen Pla Parcial. Els promotors van presentar una proposta d’urbanització seguint els preceptes del POUM vigent des del 2006 i l’Equip de Govern de la passada legislatura ho va aprovar.


Aquest sector, i qualsevol altre en la mateixa situació, es podria urbanitzar sense l’aprovació de l’Ajuntament si la CUT (Comissió Urbanisme de Tarragona) aprovés la proposta de Pla Parcial dels promotors al considerar que segueixen el planejament vigent. En aquest cas, l’Ajuntament hauria renunciat, de manera irresponsable, a intentar introduir canvis pactats que permetin una millor adaptació del projecte als temps actuals.
Respectant la legislació urbanística, el fet de plantejar la desqualificació del que ara està qualificat com urbanitzable com a SUD 5, significarien unes responsabilitats patrimonials per part de l’Ajuntament milionàries (via impostos i retallades de serveis i inversions), i al consistori li seria molt difícil fer-hi front.


Desqualificar el sol del SUD 5, un procés llarg i que no garanteix que el promotor no ho pugui urbanitzar abans, condicionaria el futur i la viabilitat econòmica del nostre Ajuntament i del nostre poble, i d’això n’ha de ser conscient la ciutadania, hem de ser responsables per salvaguardar els interessos futurs del conjunt del municipi i no repetir errors del passat.
Els quatre grups municipals que van aprovar inicialment la modificació del Pla Parcial del SUD 5 en aquesta legislatura i que signen aquesta carta (PSC, Impulsem Cunit, Ciutadans i En Comú Podem) tenen clar que les bases del planejament urbà del 2006 no són les que emplenaríem en un nou POUM per les temps actuals i que és un debat que cal encetar amb seny. Però, davant situació complexa que representa el SUD 5 en aquests moments, els quatre grups municipals prefereixen no només no deslligar-se d’aquest procés sinó intentar fer canvis importants, juntament amb els veïns i veïnes, per a que aquest procés sigui el màxim respectuós amb l’entorn, i poder defensar les oportunitats i els interessos del poble com són el desenvolupament d’àrees d’activitat econòmica i també l’habitatge de protecció oficial per fer polítiques d’habitatge públic.


El grups municipals que signen aquesta carta, grups que formen el govern actual o hi donen suport i el principal grup partit a la oposició, el que volem és ser transparents, responsables amb els nostres conciutadans i responsables políticament, sense prometre solucions màgiques i sense conseqüències a problemes complexes, però que cal afrontar. I per aquests motiu signem aquesta carta i adquirim el compromís de treballar per redefinir el futur de Cunit conjuntament amb tothom, però sense por de parlar els limitants que qualsevol polític hauria d’enfrontar-se.

 

Participació